" />
Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Foerste gang i dette liv goer jeg så en "oversaettelse" av dansk lyrik til svensk.




Sköna Lise = förSvenskning av Gasolins låt Smukke Linda



Smukke Linda, skriven 1973 av Mogens Mogensen samt bandet ifråga, alltså Gasolin [Kim Larsen, Wili Jönsson, Sören Berlev, Franz Beckerlee]


För att behålla en smula av den danska kakan, låter jag Linda kallas Lise. Även flera andra betydelser glider bort en bra bit från originalet. Dessutom blir "månestrål" någon sorts obefintligt mellanting mellan danska o svenska. Det får inte vara för lätt :-)

 


I


Sköna Lise
svarta silkeslår
Vackra Lise
liksom en månestrål

Hon kunde plocka vem hon ville
Alla ville gärna
Ändå så svårt att fånga Lise
Hon var gatans stjärna

Hon tog en dansk miljardär
och så gick balen ej här, ack nej


["Smukke Linda
sorte silkeben
Smukke Linda
hun var en månesten

Hun kunne plukke hvem hun ville
Alle ville gerne
Men det var svårt at fange Linda
Hun var gadens stjerne

Hun fik en mand som var rig
og så var ballet forbi, hå ja"]

 


II


Sköna Lise
en häxa riktigt god
Vackra Lise
God, sex!

Hon var förtrollad till prinsessa
född i gatans tecken
Första glimt vi fick av Lise
då skrek min själ i däcken

Hon tog en fransk biljardär
och så gick balen ej här, ack nej


["Smukke Linda
Hun var en dejlig heks
Smukke Linda
Åh, sex!

Hun var en underskoen prinsesse
foedt i gadens skygge
Foerste gang hun viste sig
da skreg min sjael af lykke

Hun fik en mand som var rig
og så var ballet forbi, hå ja"]

 


III


Sköna Lise
gröna ögon
Vackra Lise
med vita lögner

Då jag kysste söta Lise
mitt i heta salsan
och när jag kände läppar skälva
då satte hon valsen i halsen

Hon tog en spansk triljardär
och så gick balen ej här, ack nej


["Smukke Linda
groenne oejne
Smukke Linda
og blide loegne

Da jeg kyssed smukke Linda
var det i en tango
men da jeg troede hun var min
da spillede hun fandango

Hun fik en mand som var rig
og så var ballet forbi, hå ja"]


 

 





Övriga genrer (Visa/Sångtext) av TrollTörnTrappan VIP
Läst 350 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2010-01-05 10:24



Bookmark and Share


    prima donna
dejlig
2010-01-08
  > Nästa text
< Föregående

TrollTörnTrappan
TrollTörnTrappan VIP