Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Midnatt

Den gamla urtavlan slår tolv
dess inre vaknar till liv.
Kugghjul möter kugghjul
när natten blir till verklighet.

Tystnad råder i alla hus
trötta ögon slumrar sött.
När nu midnatt råder
och väcker liv i allt som var dött.

Mörka skuggor vaknar till liv
längst husens alla vrår.
Där de döda söker mening
ovetandes om tiden.

I eldstadens falnade låga
dansar fröken mus.
Bland torra skorpor
och tomma krus.

Utanför andas vinden tungt
i en värld av kristall.
Där snön faller tät
och morgonen lyser med sin frånvaro.




Fri vers av Nichlas
Läst 604 gånger
Publicerad 2005-10-27 15:29



Bookmark and Share


  Nichlas
Vill bara säga att du nog inte förstått meningen med dikten =S Inte meningen att förmedla ett mörkt budskap ! Läs igen.
2005-11-01

    Harry Schönhaar
Diktaren försöker förmedla en dikt med en mörk stämning. Det börjar bra med

när natten blir verklighet

men sedan följer det första stilbrottet:

trötta ögon slumrar sött. Att ögonen slumrar sött bryter mot diktens atmosfär. Fortsättningen följer:

När nu midnatt råder
och väcker liv i allt som var dött.

Det dikten vill förmedla är att spökena och döden kommer fram när klockan slår midnatt. Då duger det inte att skriva att ögonen slumrar sött. Försök med något liknande: De jagade sinnen söker sömn e dyl.

Strofen:

Mörka skuggor vaknar till liv
längst husens alla vrår.
Där de döda söker mening
ovetandes om tiden.

är utmarkt. Här har vi diktens menade kärna men strofen därefter:

I eldstadens falnade låga
dansar fröken mus.
Bland torra skorpor
och tomma krus.

är en katastrof. Den pimpinetta fröken Mus dansar alltså glatt bland spökena. Ett stilbrott. Här är vi nära pekoralen men det hela räddas av slutraderna

Där snön faller tät
och morgonen lyser med sin frånvaro.

Vi är åter tillbaka från det glada till diktens tänkta mörka innehåll.
2005-10-28

  Daniel_78 VIP
härligt, bra stämningsskapande.
jag vet inte riktigt hur jag ställer mig till att det är rim på varannat stycke, lite klurigt allt läsa
2005-10-27

  Therés
Tack för att jag fick läsa den här underbara texten
2005-10-27
  > Nästa text
< Föregående

Nichlas
Nichlas