Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

tema svart/vit nostalgi (första delen skriven i pianotangentform vit-sv-vit-sv-vit osv)
*tryck Ctrl+A om ni har svårt att tyda texten; markera allt* engelska originalet http://www.poeter.se/viewText.php?textId=889066




Charleston (svensk version)

~*~

Det finns inget utrymme här för misstag sade värdshusvärden
till Maria och Josef
föga anade han då att det ej var en oäkting till son utan
godsägarens egen herre
som kommer att fortleva för att kämpa ännu en dag

Charlie Chaplin spelar domino med Humphrey Bogart
i en film noir Casablanca
med nu bleknade stjärnor från den gamla svartvita TV-skärmen
från då jag själv var barn
som blev till färg sen för några män i ett rymdskepp
vandrade på månen
eller gick på Black&White whiskey - högt däruppe ovan de höga molnen

vid pokerborden, bridge och gin-rummy canastas med
Guiness krämigt vita skum
irish coffe med vispgrädde och lakrits och mintpastiller
i en 60-talets art deco
schackmönstrad psychedelisk skål

hög hatt och promenadkäpp med silverpläterat hästhuvudornament
waldorf sallad
snurrar på käppen ~ då trumpeternas Puttin' on the Ritz ljuder
Hollywood, Charleston, Jazz,
Musical, Rock 'n' Roll, Hippie Psychedelia, Glitterdisco,
Metal, Rave och Internet retro
som kommer att fortleva för att kämpa ännu en dag

***

Charleston

(laddar: panorama av vishet: jalusi)
vita & svarta pianotangenter
att låsa upp minnenas galleri
en joker och harlekin i Pajazzo av Leoncavallo
skrattande i desperation till flashback leenden av gårdagen
där äkta leenden var under gårdagskvällen
i öm ensamhet bruten av mjuk ömhet och återstoden av ledsamhet från dagarna innan

nu är allt borta

utom gryningssolen som är vår

Tillsammans - som förut när vi aldrig visste om
precis nu, i vår nuvarande tid och senare
för evigt mera är

LPWJ 18-20/04/09

LPWJ svensk version 08/02/10

 




Fri vers (Modernistisk dikt) av L Patrik W Johansson VIP
Läst 506 gånger och applåderad av 10 personer
Publicerad 2010-02-08 21:31



Bookmark and Share


  Ulf Lagerholm
inte vet jag, känslan jag hade från den engelska versionen kvarstår, nu när jag glider genom den svenska, kanske är min engelska inte så skral som jag förmodar, dock tror jag att det är skriftställarens förmåga att transformera mellan språken som är den avgörande anledningen
2010-02-09

  thyra
Tack för resan här! :) Fint flöde längs vägen var det också!
2010-02-08

  L Patrik W Johansson VIP
med ett särskilt tack till Ulf Lagerholm, annars hade jag suttit fast i Shakespeare's pjäs Trettondagsafton hela dagen, istället för den här

Be well,
LPatrikWJ
2010-02-08
  > Nästa text
< Föregående

L Patrik W Johansson
L Patrik W Johansson VIP