Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

BALLADEN OM SOFFAN

Har du nånsin blivit

jämställd

med en soffa?

 

Ja du vet

en sån där som

man sitter på

Flera stycken

Man é en inventarie

 

Någon kommer in i rummet

och ser sig omkring

men det är något som

saknas

Soffan é borta

 

Dom skriker att:

-Vi vill ha soffan

tillbaka

 

Okej

den var gammal

och maläten

Men tillbaka den

det ska dom ha

 

Varenda dam får

moderskänslorna

att svalla

när dom ser

soffan

                          -Men stackars

                            han behöver kläs om

                            i riktigt puttenuttiga

                            rostyger

                          -Så synd om soffan

Varenda karl

blir russin

i ansiktet

                         -Ta bort

                          skräpet

                          härifrån!

 

Men det är en

rebellisk soffa

 

 

Den som sätter sig

på den

har satt sig för

sista gången

 

Om man ska sitta

på den så skall det

vara med värdighet

och ödmjukhet

Samtalen som förs

i soffan

ska vara av en hög klass

Inget fjantande

          byngslande

       å hoppande

 

Nej

värdigt

 

För man é ju ingen

fabrikstillverkad

masstillverkad

plastprodukt

Dussinvara

 

nej handgjord

efter största

precision

 

                       -Så tänker du å sitta

                         ta’re lugnt




Fri vers av Stefan Viljehammar
Läst 433 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2010-02-27 20:53



Bookmark and Share


  lodjuret/seglare VIP
å andra sidan, nu när jag har läst texten också, kommer jag att tänka på den där trilogin i fem delar som handlar om den där restaurangen vid universums ände eller slut, i en av böckerna sitter en soffa fast i ett trapphus i tre veckor innan den av outgrundlig anledning inte gör det längre, vilket gör att man gradvis kommer till insikt om att trilogin handlar om allas vår verklighet, antagligen redan i fjärde boken...
2010-02-27

  lodjuret/seglare VIP
Text blir absolut mer poesilik om man ställer upp den som en serie abstrakta byster i en ormliknande stil och inte bryr sig om att kalla installationen något annat än fri vers, skulle absolut passa finfint på Liljevalchs eller någon sorts modernt museum
2010-02-27

  Larz Gustafsson VIP
Mig är det ingen som vill sitta på.
Sätta sig på, möjligen.
Men det är ju en annan sak.
2010-02-27
  > Nästa text
< Föregående

Stefan Viljehammar
Stefan Viljehammar