Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Rädsla skapar ensamhet men vi människor är inte skapade för att leva ensamma. Vi är födda för att leva med andra, i samhället.


Människans dygd försvinner i sitt egenintresse

Rädsla skapar ensamhet men vi människor är inte skapade för att leva ensamma. Vi är födda för att leva med andra, i samhället. Vi har också plikter gentemot detta samhälle. Var och en har sin roll att spela; skomakaren, bagaren, ingenjören, ministern osv. När vi utför våra plikter, vad upplever vi för känslor gentemot våra närmaste? Vad har vi för avsikt eller mål? Är det engagemang eller eget intresse? När man behöver en tjänst, när man tar emot en god gärning, kan man inte låta bli att ifrågasätta det hela.

Som många andra, har även den franska författaren La Rochefoucault, undrat över människans godhet och sagt: "Människans dygd försvinner i sitt egen- intresse liksom floderna försvinner ut i havet." Är det verkligen så? Hur mycket sanning ligger i det ? Om vi föreställer oss en värld fylld av dygd där brister aldrig har funnits, där kärlek och barmhärtighet finns i allt vi gör skulle det då existera uslingar, tiggare? Nej, för de som har välstånd skulle aldrig låta sina bröder dö av svält. Skulle vem som helst, som vet vad kärlek för sin nästa är, intressera sig för den andras titel eller yrke för att agera godhjärtat? Nej, för kärleken är inte självisk. Den goda människan förväntar sig inte någon tacksamhet eller belöning när hon handlar. Många missionärer lämnar sina hem för att åka till andra länder och hjälpa de olyckliga. De satsar hela sitt hjärta och finns alltid där de behövs. Vilka intressen har de när de äventyrar sin hälsa, sina liv? De gör det för att de inte bara tänker på sig själva, de vet att dessa stackare har rätt till ett bra liv.

Hela 1700 talet, då La Rochefoucault levde, är känd för sin perversitet. Under 1800 talet ökade våldet. Nu lever vi i en svår värld. Våld och kriminalitet finns på dagens meny. Ofta är pengar grunden till det onda. Våld används för att skaffa sig en bra ställning. För att bli valda av folket ger politiker löften som de inte håller. Många jobbar bara för att få ut sina löner och struntar i arbetsmoralen. I alla dessa situationer finns jaget, det vill säga egoismen. Man stänger in sig i sin lilla värld och glömmer sin nästa. Egoismen som finns i vår natur drar oss till det onda.

Men bredvid våra brister finns det våra kvalitéer. Vi har en kraft, en vilja som hjälper oss att resa oss upp. Nej, människan agerar inte bara i sitt eget intresse. Den franska författaren Lamartine sade; "Människan är en liten fallen gud som kommer ihåg himmelen."

Men det är klart, när jag tittar på allt elände som finns i världen, alla problem som finns här, hur mina medmänniskor agerar, kan jag inte hjälpa att tänka på La Rochefoucaults citat: "Människans dygd försvinner i sitt egenintresse liksom floderna försvinner ut i havet."




Övriga genrer (Essä/Recension) av Patricia L. Mellin
Läst 1264 gånger och applåderad av 11 personer
Utvald text
Publicerad 2010-05-12 11:18



Bookmark and Share


  L Patrik W Johansson VIP
Hittade äntligen länken jag talade om med Derek Walcott
i karibiskt originalspråk och engelska versioner

mycket filosofi där med och djup humanism
som din text tar upp

http://books.google.se/books?id=_z-AJfDoC9kC&pg=PA22&dq=walcott+piano+practice&cd=8#v=onepage&q&f=false

Be well,
LPatrikWJ

2010-05-15

  Annie b'larsson VIP
La Rochefoucault hade rätt. Så är det.
För en gång skull har de givit rätt text en guldstjärna.
Men det var inga vidare kommentarer du fått. Idel utsvävningar om gud hit och dit. Det är bara människan som ställer till det - och det gör hon för att hon är ofullkomlig. Och det är bara människan som kan rätta till det. Hon är en klok varelse samtidigt - vi brukar vara hyggligt bra på att klura ut saker och ställa till rätta. Vi får se till att det blir så. Min tanke om människan - det onda och det goda - är att vi inte har funnits tillräckligt länge - vi är ju en relativt ny art på jorden, men vi kommer väl att fortsätta utvecklas - och om 500 år, kanske de människorna som lever då, häpnar över vår tids ondska och egoism och resonerar på ett sätt som skiljer sig avsevärt från vårt sätt idag att tänka och handla - göra rätt och fel - och har helt andra kvalifikationer när det gäller att vara en god och kärleksfull varelse. Men självfallet tror jag inte på något paradis på jorden; så hemskt ska vi väl ändå inte ha det.
Lite röra och kaos då och då måste det nog få vara.

Tack för att du skrev om ett intressant ämne!
2010-05-15

  L Patrik W Johansson VIP
Vad gäller Frankrike så skrev Markisen bättre om dygder än denne Hertig

han som lite felaktigt fick ge namn åt sadism
men som var statsvetare och uträttade större skrifter om statsskick mm än den spektakulära nöjesläsningens pamfletter

Be well,
LPatrikWJ
2010-05-14

  Larz Gustafsson VIP
Människan är ond.
2010-05-12
  > Nästa text
< Föregående

Patricia L. Mellin
Patricia L. Mellin