Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Vi har tidigare i historien bevisat att det går! Även utan våld.


Oändliga tankar om mänskligheten i allmänhet och krig i synnerhet en sömnlös natt i juni

Vi kallar det krig
och genast förvandlas det till något accepterat
Om än kanske inte respekterat all gånger

Vi kallar dem soldater
och skickar ut dem som mördare
För att plöja väg
genom ”fiendelinjer”
och rensa upp
bland ”svinen”

Vi skickar ut dem
utan att ens för ett ögonblick ta hänsyn till
eller ens reflektera över
det faktum att dessa fiender
bara
är andra soldater
Enda skillnaden
mellan ”oss” och ”dem”
är vilken flaggan
vi strider under

Vi kallar dem svin
Inte mycket mer än ett pack vi måste rensa upp efter
Ett pack
vi måste straffa, strukturera, effektivisera
efter våra behov
och viljor
Efter våra regler

Aldrig skulle vi väl ens kunna föreställa oss
att för dem
är det vi som är ”ett pack”
För dem
är det vi
som är mordiska svin
Det är vi
som ödelägger deras familjer
skövlar deras åkrar
förstör deras hem
och stjäl deras drömmar

Vi - dödar dem
De - dödar oss
Kallblodigt
och utan skuld

I ett vanligt samhälle
kallas en människa som tagit en annan människas liv för mördare
I ett vanligt samhälle
kallas en människa som tagit något från någon annan för tjuv
En man
som förgripit sig på någon annan utan medtycke
är en våldtäktsman
Och en kvinna som kört rattfull
kan få fängelsestraff innan hon ens hinner blinka

Ändå
tränar vi frivilligt
och med en ständigt växande stolthet
upp våra unga till att ”överleva” så bra som möjligt
och tjäna sitt land samt ”något större än dem”
Vi rustar dem med vapen
och ber dem sikta och skjuta
på mänskliga måltavlor
Och de gör det
för att de blir tillsagda

På gatan hade det varit överlagt mord
Utan tvekan
Men vi kallar det krig
och mirakulöst nog
blir mördare hyllade
och folkmord acceptabelt
Så länge
det inte drabbar oss här hemma
spelar det väl ingen roll
Eller hur?!

Är det inte otroligt
Hur skruvat det är
då vi i dag bryr oss mer om våra akvariefiskar
än vi gör om ”det där packet”
Det där packet
som i själva verket är människor
precis som vi
Utsända för att skydda sitt folk
sitt land och sina seder
Precis som vi

De
Vi
Vad spelar det för roll?
Är vi ändå inte alla människor
i slutändan?




Prosa (Novell) av Knasboll
Läst 182 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2010-06-17 01:26



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Knasboll