Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

När det inte går att vara kvar

Hon sitter mitt i solstrimman som tycks röra sig, vågor av dammpartiklar. Armarna runt benen, hakan på knäna. Ännu är hon så mager, hon blir till ett litet hopknycklad paket.
Alldeles orörligt i prickdansen, bara ögonen följer honom.
På den röda kokosmattan i hallen. Den är hård, men ännu vet hon inte hur den känns när den skär in i knäna tills de blöder. När hon kommer att få rensa den från dammtussar som fastnat.

Han står med fötterna i den stora djupa fönsternischen, virar något som ser ut som ett band, kring sina rörliga höfter och hakar fast en rem. Sen svingar han sig ut och hon hisnar.
- Tänk om han faller!
Men det gör han inte. Han tar fram en trasa och börjar putsa fönstret som snart, alldeles för snart, skiner blankt och klart.
Han stoppar trasan i fickan och böjer sig in mot rummet, står en sekund med fötterna i nischen och fyrar av ett leende mot henne, hoppar ner. Släpper ner trasan i hinken på golvet.
Nu tittar han lite undrande på henne.
Hon hade så gärna velat säga något, men vet inte vad.

Han tar sina saker och går in i nästa rum, barnkammaren, hon följer efter. Han klättrar upp i fönstret och hakar fast remmen.
Så stark han är! Så smidig och säker.
Han ler igen mot henne och börjar putsa på.

Plötsligt spänner hon hela sin lilla kropp i en lyssnande rörelse. Är det de knarrande skorna av halm hon hör? Hon känner istappen i kroppens mitt tillsammans med vridningen i maggropen. Tänk om hon inte får sitta här och titta på?

Hon slappnar av, måste hört fel.

-Nu var det klart, ler han
Hon känner besvikelsen rinna genom sin kropp som seg slemm.
Men, kanske?
- Ta mig med dig! Hon sträcker armarna mot honom i en vädjande rörelse.

Hon ser leendet slockna till bestörtning i hans ögon.

Det är alldeles tyst och rummet håller andan, sen sänker hon armarna.
Hon förstår.




Prosa (Novell) av rebecca d
Läst 449 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2005-11-19 11:52



Bookmark and Share


    Mejja
Ledsen för den lilla flickans skull. Att behöva förstå att man måste vara kvar.... ja det gör ont.
2006-01-10

  Jessica Ebbesson
Så vackert skrivet om denna lilla
flicka som bara längtar bort.
Dina ord berör. Tack!
2005-11-19

  Christer VIP
Och du tyckte mina små rader var tunga... :-)

Du skriver väldigt vackert och målande och du har verkligen fångat flickans stora känsla av rädsla och osäkerhet (inför vad som är förbjudet och inte. Mest tycket jag nog om själva valet av situation. En fönsterputsare och en flicka som sitter på golvet i barnkammaren och häpnar, det bilden fastnar verkligen i huvudet.
2005-11-19
  > Nästa text
< Föregående

rebecca d
rebecca d