Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
En trevlig händelse så här års är Sveriges televisions julkalender. Den kan man ju inte missa, även att man är vuxen. Inför premiären den första december följer här en resa i julkalenderns historia.


Julkalendern

En trevlig tradition
är teves julkalender
Den visas varje år
i månaden december

År nittonhundrasextio
den hade sin start
Då var det Titteliture
som gav åt rutan fart

Nog minns vi alla gumman
som var så väldigt liten
Med gubbe något glömsk
blev hon en aning sliten

I Vinterbo vid fjället
där låg en handelsbod
Den var något märklig
nog alla det förstod

Bland bråte och skrot
fick Herbert fira jul
Albert hans pappa
han var lustigt kul

Den söta Pelle Svanslös
blev snart en favorit
Hans bästa vän var Maja
i päls så vackert vit

Sune han vars pappa
som aldrig gjorde rätt
Han var ju så klantig
på något märkligt sätt

Bland vättar och otyg
mot julen det lider
Det händer så mycket
i trollens egna tider

I Klasses julkalender
fanns det mycket kul
Man tävlade och sjöng
det var en riktig jul

I Lingonboda bodde
en skojig detektiv
Han jagade skurkar
men semlor var hans liv

Hos Magnus och Brasse
man lärde sig kvickt
Vokaler och siffror
och annat av vikt

Den söta katten Findus
vill möta tomten fin
Så Pettson är finurlig
och bygger en maskin

En jul på Greveholm
med spöke och tjyv
Familjen var knasig
men sagan var ljuv

Ett tivoli på vintern
det var nog Liseberg
Där sover karuseller
men Jack sätter färg

Stackars lilla Elfrid
med önskelista svår
Hon har det besvärligt
till slut hon julfrid får

Ett tack vill jag rikta
till Sveriges television
För barnens julkalender
med härlig tradition




Bunden vers (Rim) av ULJO
Läst 614 gånger och applåderad av 11 personer
Publicerad 2010-11-23 10:11



Bookmark and Share


  Yrre VIP
Underbar text!
2010-12-03

  anits VIP
En härlig minnesresa bland alla
julkalendrerar gav du här
2010-11-24

  © anakreon VIP
Och nu, när detta skrivs:
Glöm inte bort Björn Skifs!
Calle
2010-11-23

    Max Poisé
Att bara komma ihåg allihopa är en bravur i sig.
Magnefico!
2010-11-23

  Susie Blomqvist Simu (poetry in motion)
Härlig minnesresa. =) Bra skrivet. =)
2010-11-23

    ej medlem längre
väldigt bra! verkligen en tur bland minnen :)
2010-11-23

  mare VIP
Bra skrivet !!
2010-11-23

  Ewa-Britt Nilson VIP
Ja julkalendrarna
vi alla minns de i
vår sinne finns!
Fint skrivet av Dig!
2010-11-23

  lisa"puzzle"svensson
jättetrevligt med denna påminnelse :)
2010-11-23

  Junitvillingen
Så härlig text om denna TV-tradition!! Mina kalenderfavoriter är bl a några av de du nämner...men jag undrar om någon av julkalendrarna slår "Teskedsgumman" och "Trolltider"...?
2010-11-23
  > Nästa text
< Föregående

ULJO
ULJO