" />
Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

nyöversättning 2011 (i tidigare översättningar kallad "En Förlorad Värld" från originalet Paradise Lost 1667) Illustrationer av Gustave Dore Plate 16: "The savoury pulp they chew..." (IV. 335-336)




Förlorat Paradis: BOK IV:XIV (J.Milton)

~*~

Satte de sig ned, och då ej mer möda fanns
Med deras ljuva Trädgårdsarbete som då försl'g
Att tillråda den svala Zefyrs västanvindar, och göra vilan
Mera vilosam, den välgörande törsten och aptiten [330]
Mera tacksam, till sin Kvällsvards Frukter de nedsjönk,
Nektarljuva Frukter vilka de medgörliga trädgrenar
Lämnade dem, från sidan som de satt tillbakalutade
Uppå den mjukt kuperade Sandbanken damaskerad utav blommor:
Den välsmakande fruktens pulpa de tuggade uppå, och uti skalet [335]
Såsom de alltjämt törstade skopade upp den bräddfulla bäcken;
Och varken ädlare syften, ej heller älskvärda leenden
Saknades, ej heller ungdomlig kurtis som så väl passar
Vackra par, sammanlänkade uti lyckligt Bröllopsförbund,
I enskildhet som de. Runtom dem skuttande lekte [340]
Alla Jordens Djur, då de voro vilda, och de alla framjagade
Uti Skog eller Vildmark, Parker eller Bon;
Skojande Lejonet rusade, och uti hans tass
Gung'de Killingen vaggande; Björnar, Tigrar, Snöleoparder, och Leoparder
Uti krumsprång framför dem, den otymplige Elefanten [345]
För att dem förtjusa hela sin kraft anv'nde, och slingrade
Sin Böjliga Snabel; närapå som den sluge Ormen
Smygande, vävd som utav Gordiska flätverk
Var hans mönstrade släpverk, och om hans fatala list
Gav han obeaktade prov på; andra uppå gräset [350]
Utsträckta, och nu mätta av betandet stirrande satt,

John Milton 1667

LPWJ svensk version 03/01/11

 

Förlorat Paradis: Bok I - III (J.Milton)




Övriga genrer (Översättning) av L Patrik W Johansson VIP
Läst 624 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2011-01-03 23:14



Bookmark and Share


  L Patrik W Johansson VIP
Ja det var svårt att få till den raden rätt med tigrarna och allt

så jag lade till ett vaggande så det inte skulle liknas vid ett byte i tassen

det var ju det där som Fantomen tidningen anammade med ett eget Eden där de bara äter fisk

Be well,
LPWJ
2011-01-04

  Bibbi VIP
Tänk vilket underbart tillstånd om jag förstått det rätt alla djur i sämja.
2011-01-04

  Eva Akinvall (emca~vargkvinnan)
en sådan vacker text, underskönt skaldat och översatt, raderna flyter som en vårbäck, glimrande av väl valda ordsmycken
2011-01-03
  > Nästa text
< Föregående

L Patrik W Johansson
L Patrik W Johansson VIP