Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Bilden: målning av Leonardo da Vinci 1481, http://en.wikipedia.org/wiki/Adoration_of_the_Magi_Leonardo) http://sv.wikipedia.org/wiki/Epifaniatiden http://sv.wikipedia.org/wiki/Trettondedag_jul gd.se/nyheter/gavle/1.424335-varfor-firar-vi-trettondag-ju


*Hel*g*, Twelfth..(trettonhelg, epifania..)

Nu var det tid
att uppenbara
det som sedan innan varit fött

Ett gossebarn ännu
i halm
i krubba
ja, uppå strå

Tre vise män
stjärntydare de var
med guld och trä
och väldoft
i gåvor
så frambar

Efter vandring lång
till följande av
en ledstjärnas ljus

De tydde stjärnor så

att född han var
Guds ende son

omtalad sålunda
uti den äldre skrift

*

Men denna dag
sågs förr i tiden
och även här o där
nu med

som den dag då Jesus kom till Jord
och döptes ävenså!

Så finns det alltså
flera skäl
att fira
denna dag
Nu tolv dagar efter
juldagen
och tretton efter
dess afton ju

*Trettondedag jul*

men i England blir det Twelfth

Det går igen i Shakespeares pjäs
Ni vet som uruppfördes 1601
Twelfth night..or What you will
Trettondedagsafton
blev det på svenska till

Men samma sak ska det vara
fastän olika namn

så är det ofta
och ibland.

Och nog har jag så gärna
Julafton om igen
För om det inte stämmer det
att födelsen var på datumet 25,
utan imorr'n
Då är det faktiskt julafton ikväll
utan tomte denna gång
(eller Kalle Anka)

Men fyra knäck
och en halv julmust
o lite
rödbetssallad till
ifrån rydberg
och en inlagd bit sill
ifrån abba
det har jag spart
Det är ju
underbart!


*
*
*
:)

~~*~~
My sweet Lord
George Harrison:
http://www.youtube.com/watch?v=_Ls8Mhoafn0




Fri vers (Fri form) av Eva Akinvall (emca~vargkvinnan)
Läst 959 gånger och applåderad av 7 personer
Publicerad 2011-01-05 17:30



Bookmark and Share


  Bibbi VIP
Massor av applåder!!!
2011-01-06

  Lena Själsöga Keijser
det är djupa visdomar du lyfter fram
dessa tolv drömportar

så önskar jag dig
en smaklig feststämning

tack för läsningen

Tack att Aftonens Skönhet Är Hos Dig

Själsöga
2011-01-05
  > Nästa text
< Föregående

Eva Akinvall (emca~vargkvinnan)
Eva Akinvall (emca~vargkvinnan)