Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Värdslighet

Hur mycket är ett liv värt? En uttjatad fråga kanske, men likväl aktuell, om än på ett personligt plan.

Till att börja med borde jag definiera värde. I det här fallet kan jag inte tänka mig ett ekonomiskt värde, utan snarare ett värde i förhållande till sin omvärld. Är man omtyckt, produktiv och fyller en funktion i samvaron och tillvaron är man mycket värd, och vice versa.

Hur mycket är mitt liv värt? I relation till vad? Till vilka? På en skala 1-100 vill jag nog säga 2. De två extremerna, 1, hamnar eremiter och hjärndöda på, och 100, finns Dalai Lama, Påven diverse presidenter och kanske lyckliga människor med stora familjer.

Mitt eget värde är lägre än Fredriks, en vän som dog i höstas, och man kan därför fråga sig "kan vi byta?". Jag vet att min familj skulle sörja, som sig bör, men tårarna i hans lillebrors ögon när de bar ut kistan går inte att blunda för, och det faktum att han var mer älskad kommer man inte ifrån. Kan man jämföra? Ja. Däremot leder det inte någon stans. Den enda situation där jag skulle kunna vara i förhandlingsposition vore i ett gisslandrama, eller i en Hollywoodscen där någon måste offra sig för att rädda andra. Problemet i det senare nämnda fallet vore att jag inte skulle göra det för andra, utan för min egen lättnad att slippa undan, samtidigt som man får en martyrsten rest, istället för den självmördades kors.

Om jag får ner mitt värde från 2 till 1, om jag prutar med Gud, och repar min sociala lack, kan jag då slippa undan obemärkt?




Övriga genrer av Freeway4
Läst 323 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2011-01-06 02:47



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Freeway4