Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

ÄR JAG RIK?

Är jag rik, då jag har massor av pengar
i fickan, i byrålådan, på bankkonton eller
guld i tackor i kassaskåpet?

Eller är jag rik
då jag har en god hälsa,
då jag inte är ensam,
då jag lever ett lyckosamt familjeliv,
då jag har ett eller många friska barn,
då jag har en BMW, drömsegelbåt eller sommarstuga,
då jag har härliga resor, värme och sol omkring mig
då jag har flax i kärlek?

− Därom kan man hysa olika uppfattningar!

Om man får leva längre till pensionsåren kanske
ända till livets aftonstunder har idéer, livsåsikter
i människominnet tendensen att ändras.

Innan sanden i timglaset har runnit ut kan
alldeles olika saker bli viktiga.

I livets sista stunder är de konkreta rikedomarna
inte de viktigaste.
En överlägset väsentlig rikedom är sinneslugnet.
En inre ro och harmoni i ditt eget sinne
med ditt förflutna leverne,
dina göranden och låtanden i livet
mot dina medmänniskor och varelser!




Fri vers av Heikki Hellman
Läst 318 gånger och applåderad av 12 personer
Publicerad 2011-02-06 09:56



Bookmark and Share


    lory
jag är RIK PÅ LIV..bravo
2012-01-04

  Minkki VIP
fin, Heikki!
2011-02-06

  aol
så bra skaldat om den stora inre sanningen, mycket rikt berörande innehåll
2011-02-06

  mare VIP
Materiella ting kan aldrig tillfredsställa själens behov, det är "döda ting"...livet bär så mycket mer, och sista delen på din dikt säger mycket, det är rikedom !
2011-02-06

  walborg
Klokt och sant åtminstone för mig.
2011-02-06

  LassO
det är nog sant, men innan dess, så vill man nog ha rikedom nog för ro att inte behöva oroa sej ekonomiskt för morgondagen och de vill man nog alltid... ;=) Ett arv "skulle sitta fint" ja om man bartser från vad som orsakar arvet.... men en lottovinst då ;=) "bra för sinnesron" sen svänger det kanske, för mycket pengar oroar kanske som för lite... sinnesron alltså. Livet är en helhet. Men för att kommentera din dikt, den är bra, tar upp en viktig sak som vi alla ibland glömmer, ja pengar är inte sinnesro, inte ens lycka. Men brist på detsamma är alltid olycka
2011-02-06
  > Nästa text
< Föregående

Heikki Hellman
Heikki Hellman