Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Foto ur eget arkiv. Torrfura på strandklippa i skymning. Ett försök av ovetenskaplig fantasi!


TORRFURA

Furans levnadsöde,
tillstånd av en död fura
är torrfura.
Fura dör långsamt,
ej med stövlarna på!

Dött djur kan bli mumie,
död fura blir torrfura!

Av erfarenhet vet jag,
då fura blev sjuk och dog
var jag länge närvarande.
Hörde bristande grenar i vind,
såg vissnande barr,
men kåda varken torkade
eller blev fadd
snarare tvärtom.

Sedan föddes kådig ved,
hårdare än stål, furas ”mumie”.
En gång åt förfäder barkbröd, bakat av mumiens barkmjöl,
nödårs rågbröd!
Enas död är andras bröd!

Torrfura går för god tändved,
fattar lätt eld, brinner livfullt.
Hård kådig ved, död fura
varken äts eller skulle heller smaka, men barkbröd
räddade många liv!
I dag står det igen högt i gunst
genom flavonoiders förtjänst,
rikt innehåll i barr.

Förfallen människosjäl
beter sig på ett annat sätt,
förhärdas inte utan blir skör.
Även det lär Henrik erfara,
anar det sjätte sinne!
(sjätte sinne förutser framtids händelser)

© Heikki Hellman 2017-04-06




Fri vers av Heikki Hellman
Läst 664 gånger och applåderad av 11 personer
Publicerad 2017-06-06 19:33



Bookmark and Share


  ResenärGenomLivet VIP
Även en död torrfura är vacker, speciellt som på bilden när den avtecknar sig mot himlen...
2017-06-10

  Alysse VIP
Fantastiskt vacker bild
till en informativ
och intressant text
Du skriver så bra, Heikki!
2017-06-07

  Jan Widströmer VIP
Välskrivet och insiktsfullt
2017-06-07

  Ingrid Trolle
En fantastisk dikt
och en fantastisk
bild om en torrfura,
som jag dumbom,
aldrig hört talas om.
Att människor har
ätit barkbröd i svåra
tider visste jag dock.
2017-06-06
  > Nästa text
< Föregående

Heikki Hellman
Heikki Hellman