Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
På pensionen återvänds gärna till barndomen. Vi försöker skapa en bild av den tiden och miljön, i vilken vi levde. Jag levde krigstiderna. Jag var tillfälligt "värnlös" pappas fem krigsår. Nu frågar jag, hur medverkade detta i min själ och karaktär.


ETT ÅRS KORTA BIOGRAFI

Du föddes på kvällen
en vårlig tisdag,
solen hade skinit
underbart skönt,
men nordanvinden
var isigt kulen.
Ett dåligt järtecken?

Åtta första
bekymmersfria månader
gick snabbt
i moderfamnens kramar.
Därefter
höljdes himmeln i moln,
små barn med
deras mödrar
begav sig
springfotande på flykt.

En viktig, konkret
erfarenhet,
först emellertid
i fullvuxens huvud,
krigandet slutar aldrig.
Krig har förts i alla tider.
Orsaker att kriga finns alltid

Man krigar gärna
mot varanda
för sina religiösa strävanden
att underlägga sig andra,
att underställa andra till slavar
att intaga andra mänskors
land, egendomar,
kvinnor, barn och boskap
och att döda oskyldiga.

Man krigar också för
sin ideologis,
sin egen, godare ras,
sitt språks,
sin härkomsts,
och sin kulturs skull,
med anledning av
stoltseranden,
tvistanden,
törstanden efter hämnden,
auktoritetets avskaffning,
och kraftprovet.

Du var ett hjälplöst barn
och ett medel för
en sådan, onödig förevisning.
Du var en krigsflykting
med din mor på landet
i Österbotten
även i utlandet i Sverige.
Gevärskulorna och bomberna
hittade ej sin väg till er.
När fientligheterna tog sitt slut,
fyllde du ett år.

Du är ett krigstidsbarn.




Fri vers av Heikki Hellman
Läst 223 gånger och applåderad av 6 personer
Publicerad 2011-02-07 13:28



Bookmark and Share


  walborg
Fint att läsa - vi är många här i Sverige som varit krigstidsbarn en gång - så olika öden dock.
2011-02-07
  > Nästa text
< Föregående

Heikki Hellman
Heikki Hellman