Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Jag är undersköterska del 2

Pedagogik är läran om utbildning. Står det bland annat i Wikepedia.

Vi har pedagogiska måltider med de äldre. Det betyder att vi ska sitta ner i lugn och bekant miljö och inmundiga en näringsrik och väl sammansatt måltid tillsammans.
Detta för att stimulera smaklökar och socialt beteende.

De använder haklappar av papper. Margot och Linnea använder ibland samma skyddsförkläden som vi använder. De spiller ner sig hela tiden.
Det ligger ett smörgåsbord i deras rullstolar annars.

Ibland spiller min kollega Elsa maten från skeden som hon ska ge till Margot. Den passerade röran faller ner på den blå haklappen. Elsa slevar upp maten igen och stoppar in det i Margots stängda lilla mun. Återanvinning säger hon och skrattar hjärtligt och påpekar hur duktig hon är som fått i Margot en hel portion passerad röra.
Ofta måste vi köra in Linnea till hennes rum då hon skriker och stör de andra boende. Det händer även att Gösta har bajsat ner sig mitt i maten.

Man försöker skapa en normal situation ur någonting som verkar fullkomligt omöjligt. Ibland undrar jag vad som skulle hända om ingen fanns att ta hand om de dementa människorna. Jag undrar hur de gjorde förr i tiden.


Matvagnarna ska till köket, några trappor ner.
Disken ska in i maskinen och alla ska ha sin rast. När kvällspersonalen tar över ska allt vara i sin ordning.
Jag vill inte äta fläskkarré och brunsås idag. Jag känner inte för det.
Och jag vet inte vad pedagogisk middag betyder. Men jag vill inte fråga någon. Jag vet vad pedagogik är. Men inte i det här sammanhanget.





En fågel i bur
är nåt som snart faller
Dock de tyngsta fängelser
är de som saknar galler.




Prosa (Novell) av swimsus@gmail.com
Läst 359 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2011-02-16 23:38



Bookmark and Share


    Göte Holmlund
Den här idéen kan bli hur bra som helst, dra den långt och hårt. Tror inte jag gillar Elsa heller. Jag är nog lite kär i Linnea, ser fram emot nästa avsnitt
2011-02-16
  > Nästa text
< Föregående

swimsus@gmail.com
swimsus@gmail.com