Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

MIN VÅR

Föreställer mig vårens ankomst på hösten.
Oktober, vårens första månad!
Tillsluter mina ögon,
försöker förnimma vårtecknen i slutet av oktober
urskiljer på nakna kvistar små, blyga bladknoppar,
de ber om ursäkt för sin existens nu,
lyssnar på svaga ljud som hörs underifrån mullen,
trots hotande kölden, jobbar organismerna,
höstens färgrika lövkompost
förmultnar till fruktbart växtunderlag,
vitsippornas kommande humus.

Drömmer i mars, kryssar äkta, reella vårtecknen,
upptäcker marsmånadens snöfria, bara fläckar i skogen,
ser inte mera röda och gula löv falla i stormen
men en droppe växer redan på kalla nätter,
den växer med huvudet nedåt,
droppande smältvatten, en istapp!
Solen värmer snön på eftermiddagen, vatten på snödrivor,
kölden fryser igen det på natten, i ottan skare på snön,
den låter bära!

Jag föddes en gång om våren i slutet av mars.
I livet betyder varje vår ett år mera i ålder.
Noterar igen en gång mera rynkor på min panna,
tittar i spegeln, ser mera silverhår på mina tinningar
berör handryggen, hudet är vekt, var en gång elastiskt,
nu blott som renskrapat, glättat skinn, pergamentet.
Åldrandet känns tokroligt!
Våren lindrar mina små smärtor.
Drar en lättnadens suck!
Vårens ökande ljus, grönska och ömhet tröstar.







Fri vers av Heikki Hellman
Läst 210 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2011-03-05 08:58



Bookmark and Share


    ej medlem längre
Så perfekt, våren börjar ju mycket riktigt på hösten, lite i lönndom, för att sedan uppstå när värmen vänder åter. En hundra-årig dam jag kände frågade om vi skulle så lite blomfrön "för att det är så roligt att se dom växa upp". Glädje in i äldre ålderdomen!
2011-03-14

  Linda CH VIP
En härlig dikt. Vårskön!
2011-03-06

    AA VIP
Mycket fina rader. Man kan väl säga om åldrande som med årstide-erna att var tid har sin charm. // AA
2011-03-05

  Minkki VIP
härlig vårtext!
2011-03-05
  > Nästa text
< Föregående

Heikki Hellman
Heikki Hellman