Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

Elektrolyt

 

Det är en elektrolyt. Jag är en anjon. Det projiceras taggiga ojämna ekg/eeg-kurvor på glaset med långa mellanrum. Jag ligger i ett hörn i vannan, kollar läget, håller mitt avstånd gentemot katoden. Han ska inte få mig så lätt. Det är en stroppig jävel med horn och bockskägg. Jag sväljer min negativa laddning och putsar på äppelkinderna. Jag kommer när jag vill, tror jag.

Jag drömmer i vannan. Drömmarna är klarare i färgerna nu, solen bränner över drömlandskap. Människor är vackra, klär sig till fest, verkar njuta av livet. Bara jag får inte delta. Jag får segelflyga längs hägnet eller bara stanna hemma och städa mitt rum. Sängen full av kattskit och prinskorv. En natt fick jag gå runt en gigantisk ljusröd krater för att komma till en toalett. När jag kom fram blödde jag ur båda ändarna.

Naiviteten. Den är bortrunnen. Tårarna ersatta av svart olja och tjära. Jag är en aubergine, en ingrediens, en kognitiv insikt, en förkroppsligad sorg. Mina ögon är tvättade i vin och smärta. De skiftar i grönt och de läser protokoll genom ögonlock.

Någonstans i periferin finns det aningar, minnen, om ljuvlig- [somnade mitt i bindestrecket, drömde rena ord: ”du är min bästa farmor med brassögon”] -hetens eventuella existens. Det är en grumlig fällning i elekrolyten. Bromoxid, granatäpplejuice, vax eller flytande bärnsten; kanske något en läsare gnuggat ur ögat. Det är ett hål mitt i vannan också, risken är stor att elektrolyten läcker ut och förstör lacken på bordsytan. Som ett otätt dragspel. Det borde stå i ett dragskåp, det hör man ju på namnet.

Jag är öronmärkt. En öronmärkt ko som har legat i elektrolyt är inte ätbar i möblerade rum, det måste ni förstå. Det får bli nödslakt. Vi kan ha  skinnet på golvet sedan. Kanske garva. Det här är en elektrolyt. Inte en eter som den jag svävade i när du flög drake med mig genom de sluttande parkerna. Det här är frätande bottenslam och syra, jag tror det kallas verklighet.
Prosa av Nanna X
Läst 2542 gånger och applåderad av 38 personer
Utvald text
Publicerad 2011-03-09 16:28Bookmark and Share


    Anachronism
Den sista meningen verkar vara en favorit för några här, men inte för mig. Det går inte helt i linje med resten av den superba texten. Översätt "jag tror det kallas verklighet" till något annat, till exempel - hur ser det ut? Hur vet du att det kallas verklighet, vem har sagt det till dig? etc.
2014-01-19

  Annika Persson
Igenkänning. Mina katter gillade inte att min inneboende
var så intensiv, så de ville få bort henne, och de lyckades
väl. Hon tog hela lägenheten i anspråk, och utan att
ödmjuka sig fick hon bo här för en spottstyver...
När hon trodde, att hon ägde min dator och mina
saker och min tid, tja, då jävlar blev hon utkastad
med råge.
2012-11-21

  Per Blomqvist
Lagom skevt i min smak
2012-09-13

  cilax VIP
läser igen texten 1½ år senare. Jag tyckte väl att du hade granatäpple tidigare. Det är tätt, nanneskt, metaforen smälter samman med tårarna, ev ur alla öppningar. Bromförening som ett band på mannens liibido, självadministrerad eller given i lönn? kanske garvar med stock i halsen
2012-09-08

  Dufvenberg
Ödmjukt läste jag.

Och fann det väldigt förunderligt.

Ansenligt BRA!
2012-05-23

  kerstin skriver VIP
jag är imponerad hur du skriver detta så att jag inte kan sluta läsa.
kemins verklighet.
bra bra.
2011-11-06

  Lavinia Röd
Fy fan vad bra det här är!!!!! Jag bara älskar ditt fantasifulla språk och dina vändningar och krumbukter. Den sista meningen är verkligen pricken över i:et. Ursnyggt jobbat! En stående ovation får du av mig!
2011-03-26

  TrollTörnTrappan VIP
Det är som sagt ett suveränt uppslag, ett smittsamt personligt perspektiv, en charmig talspråksjargong över de vetenskapliga domänerna. Det är också tokigt överfullt av ingredienser, som bidrar till det roliga i de satiriska bottensatserna. Ändå hade jag hellre läst den som saga med längre linjer och färre trådar i, fast den här rapsodiskt uppstyckade rapport-poesiprosan funkar klart.
2011-03-11

  Aftonvännen
följer med elektrolyten på dess verkliga väg

som en ängel i mitt rum baklänges

eller sällskap av Sängel Kab
2011-03-10

  ulf olsson
... yeah!
2011-03-10

  cilax VIP
Bra, bra, bra.
Jag hatar ordinflation och säger därför bara BRA.
Jag känner mig blyg inför din text, ungefär som att ge dig beröm vore att missakta dig lite, klappa på huvudet. Förstår du?
2011-03-10

  Linda CH VIP
Fantastiskt originellt!
2011-03-10

  stenhur VIP
En hisnande resa genom materiens och språkets inre och yttre strukturer. Bokmärkes för att användas när allt känns för entydigt!
2011-03-10

  Ingela Svenson VIP
Helt sanslös! Jag baxnar!
2011-03-09
  > Nästa text
< Föregående

Nanna X
Nanna X