Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
16/5-2010, Zhongshan Park - Coldstone Det namn som kan nämnas är inte Namnet (fritt efter Laozis "Daodejing")


Det svar som kan uttryckas är inte Svaret (Om musiken och kärleken)


Om inte musiken fanns skulle jag aldrig kunna göra mig förstådd.
Jag minns en gång den lilla ljushyade flickan, hon kom långt bort ifrån och gjorde den lilla nepalesiska flickan till sin vän. Hon upprepade alla de vackra orden, det som de vuxna kallar smicker, och för en stund vann hon hennes hjärta - därför att ögonen talade samma språk. Hon var musik och hon var i musiken - inget kunde vara omöjligt för henne. Harmonisk i sin samstämmighet, i sitt odelade budskap: "Jag älskar dig"; melodisk i sin svindlande, omisstagbara utgivande röst och rytmisk - trotsande alla språkbarriärer - kunde hennes röst nå in, kunde kärlekens ljudvågor slå igenom. Därför att kärleken är starkare än språket, än döden, än världen.
Så när någon frågar mig vad musik är, vad kärlek är, tänker jag alltid på den lilla flickan långt bort ifrån... "Jag vet" svarar jag, men kan inte säga mer - för hur skulle jag kunna förklara det jag sett och hört - det som är förmer än alla ord?
"Jag vet" och mer kan jag inte säga - du kan ju försöka ta reda på svaret själv, det är inte svårt - det är inte lätt.......




Prosa av näver de anima
Läst 342 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2011-05-28 11:34



Bookmark and Share


  stenhur VIP
Jag provade att tänka mig din text som en tolkning av romansen ur Lars-Erik Larssons pastoralsvit. Det funkade jättebra för mig!
2011-06-03

    ej medlem längre
Oj! Den här titeln är förmodligen en av de allra sannaste och bästa som jag någonsin tagit del av! Lite grann påminner den om det citat av Wittgenstein som Gunnar Odhner har som motto på sin sida; "Vad som hör till världens väsen kan språket inte uttrycka". Nu är jag visserligen inte expert på vare sig dao eller språkfilosofi, men nog är det som någon en gång har skrivit att varje abstrakt bild av världen är lika omöjlig som ritningen till en storm och min inställning till livets frågor är också mycket riktigt mystikerns. Varje försök att uttömmande förklara världen, verkligheten, kärleken, musiken, det gudomliga etc. är ju, som det på ett bra sätt beskrivs i texten, nästan på förhand dömt att misslyckas. Och visst är kärleken också så oändligt mycket starkare än det ofullständiga och bristfälliga språket. Likadant är det när man är i musiken. Man kan förnimma, man kan uppleva, man kan beröras och man kan låta sig genomströmmas, men man kan nog aldrig någonsin förklara. Jag gillar djupet i den här texten. Den är mycket väl formulerad och tyder på en klarsyn och en insikt om det som verkligen går utöver och är förmer än alla små enstaka futtiga Ord.
2011-05-28
  > Nästa text
< Föregående

näver de anima