Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
om att vara hemma och tappa sitt språk.


inlandsdisco

Det finns ett folk av en särskild sort
nere vid Piteälva
och våran slogan är jävligt kort
det kan vi göra själva

så lyder Euskefeurats ord
de följde med modersmjölken och fadersköttet
men jag kan inte längre göra det själv
sju år i andra landsändar än
det är hit man kommer när man kommer hem
och jag talar inte längre mitt eget språk

för jag är en flicka från swensbojn
ett mjukkakebarn, palt- och blojtabarn
som åt ve remidjen
och när det vankades lördagsmys
så händ e att i for på kiosken för att
köp nalta godis

på somrarna hjälpt i till i pärolande
var ut i skogen och nåpp snåttren
för det är där man vet var stigarna går
eller fåor ut ve husvagn för å få sig nalta fisk
obbarn å siken å laxen
där älva ho glema och mortn han sema och
svaljen döm singel och flug

jag drömde om någonting annat
och landade i helt andra landsändar än
det är hit man kommer när man kommer hem
där ingen förstår varför he är det ultimata verbet
eller vad som ryms i ett fuse
och fastän jag behöver busschauffören
är det ingen som vet vad jag menar

och fast jag drömde om paris
hamna jag på någe vis
likförbannat i norrköping
där det är så dant
och kanske var it det så odumt odumt
men orden föll av längs grusvägen
och jag kan inte längre skilja
på plättar och pannkaka

sju år i andra landsändar
som plattat språket till norrländska
och i val så gudförbannad oppa hejna landet
där folk frågar om jag är från norrland
fan heller jag är från norrbotten
där det finns ett folk av en särskild sort
och det är hit man kommer när man kommer hem

å i vanken till en ny dag
där det är lika bra att sluta drömma
det går åt helvete i alla fall
byter storstadskomplex mot landsbygdsmentalitet
he jär så skönt att bara ligg nalta oppa soffa å stuul
men
”he hörsch it att du jär frå piit
he låt som att du jär frå fjollträsk”
fucking jävla södra Sverige
hur vöre vale egentligen ve mitt språk
var vänlig återsänd

sju år i andra landsändar
men jag är fortfarande en av en särskild sort
kanske inte vid piteälva
och kanske snarare ve norrländska än bonnska
men så länge jag har orden i blodet
är det hit jag kommer när jag kommer hem




Fri vers (Spoken word/Slam) av thepinkprincess
Läst 536 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2011-06-14 22:47



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

thepinkprincess
thepinkprincess