Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Dårarnas spektakel?

Tjoho hördes genom folkhopen
Stämningen kokade och piskade
Snart skulle dom komma
Förväntan steg

Nu, skrek massan i vågor
Nu är dom på väg

Barnen hoppade och sprang för glatta livet
Tittutade var dom kom åt

Kvinnorna skvallrade om Edit
Med säkerhet hade hon bedrivet hor
Och han Per i Såghult
Sågs vänsla med Edits syster Magda
Två förtappade kvinnor i byn
Systrar ödet fött utan sked att äta ur

Männen rusade sig och klarnade strupar
Skrålande hojtade till Ola
Som sägs stå i tur
För mästermans bila

Nu fest och glam
Den stora dagen sågs an
Med sjudande förväntan

Oxspann med skeva hjul av trä
De dömda skramlar på vagnen

Jublet sköljer över de tidsutmätta
Hamrar iväg allt hopp
Bankar in
Döda dom

Tystnad lägrar folkhopen
Skräck tar i hand med spänning och kvävda hurrarop

Stela steg motvilligt mot ödet
Tre nu livet ska ända

Hon sägs ha begått hor med djävulen själv
Han vid hennes sida för dråp dömd
Den gamle mannen längtar vill bli fri
Mördade barn när inget annat stod honom bi

Mästermans tur i ledet
Utfört värv
Tung är hans bila

Ett liv för ett liv
De tre togs av daga
Ett Sverige en fredag anno 1853

En tid som flytt
Knappt i skrift bevarad
En tid för liv och död
Där allt kan förfasas

Ändå vi vår historia bär
En människa vi då
Som nu
Endast är


©Susanne Angelöf




Fri vers av sangel
Läst 293 gånger och applåderad av 7 personer
Publicerad 2011-06-15 13:52



Bookmark and Share


  Mangal VIP
Det finns något i denna text som griper tag. De korta meningarna liksom piskar fram en bild, som driver tempot. Spännande läsning.
2011-07-02

  TT
...en intressant och läsvärd text om ett (för poeter.se) annorlunda ämne...mycket bra text!!!
2011-06-15
  > Nästa text
< Föregående

sangel
sangel