Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Gustav Klimts konstverk om kvinnogestalt som spelar lyra inspirerade mig att skriva detta poem liksom Klimt hade inspirerat att måla sitt verk på grund av Richard Wagners interpretation av Ludwig van Beethovens berömda nionde symfoni


FLICKAN STÄMMER LYRA

Jag stämmer min lyra som tidsfördriv.
Jag tänker mig spela i dödsrikets trädgård i dödens dal.
Kära avlidna betraktar mig, lyssnar på mig förvånade
bakom trädens lövverk och undrar vem som kommer
Men jag stämmer upp för er ännu min lyra
Jag andas fortfarande, jag andas, jag har ej ännu bråttom hit
jag vill bara stämma upp min lyra för er
Jag vagabonderar ännu på världens karga vägar min musik med mig
Jag stämmer upp min lyra, om att jag inte kvävs
av den jordiska världens stränga rum
Jag stämmer min lyra och skriver mina poem
Jag spelar åt tysta statyer,
levande har inte tid att lyssna på mina melodier
de har en ständig brådska, men vart...
eller är de döva
Ingen vill dansa en kort stund med ett leende på läpparna
i valsens takt, som jag stämmer ur min lyra
Snart känner jag mig också kanske frånvarande i brådskans värld
Jag längtar till er, mina kära, jag vill krama och kyssa
er, mina käraste
Det är därför jag stämmer er min lyra, kan ni höra min lyra!

© Heikki Hellman




Fri vers av Heikki Hellman
Läst 211 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2011-08-10 18:07



Bookmark and Share


  aol
bra skriftat
2011-08-10
  > Nästa text
< Föregående

Heikki Hellman
Heikki Hellman