Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Sensitivitetsträning är en aktivitet med syfte öka känsligheten.


ÖKAD KÄNSLIGHET

Jag ser. Alltså jag är inte blind.
Synsinnet, så viktigt att man knappast uppfattar,
även andra betydande sinnen finns.
Hörseln, luktsinnet och känseln bara självklarheter?
Att mista något av sinnen
skulle väcka till verkligheten.
Blunda, inga observationer!
För en blind är andra sinnen mycket viktiga.
Gör en dramaövning!
Lär sig känna andra sinnen.

En tallskog vid havet, scenen.
Uppehållsväder, frisk vind.
Blunda, lova, att inte tjuvtitta!

Min hörsel rörs.
Med det samma hörs ett starkt läte
måsar skriker och skrattar ovanför,
havet sjunger, suckar, susningen kompar
vågorna kluckar mot strandstenar,
enstaka klick över mig
vinden bryter en tallgren.
Havet doftar fuktigt salt, alg, fisk
förruttnande säv.
Vindbyar smeker över kinden, leker i håret

Vågorna skvätter på stenar,
vinden bär en stråle av havsvatten,
väter, i brist på synsinnet, överraskning,
kylig, fräsch, våt, gör en sensation,
en snabb inandning, en liten rysning,
du vet, du har ju erfarit!
Stilla stiger fiskarbåtens " putt-putt" - ljud,
nu kommer båten närmare, sedan dämpas ljudet
en tjärdoftande fiskarbåt kör förbi
som i Doppler fenomenet!

Ögonen blundande, i en frivillig blindhet
fantasin väcker, tanken får vingar!
Vinden bär hälsningen från den gröna ön.
Jag står på ett klipputsprång,
havsluft ett hundra meter nedanför mig,
en vinterstorm rasar i vidöppen avgrund framför.
Nere böljornas turbulens
vågorna kokar vilt i det gröna böljande havet,
Jag tittar ner, jag känner mig yr i huvudet.
Fort bort!

Jag öppnar mina ögon, återvänder till realiteten,
sinnenas värld.

© Heikki Hellman (111216)







Fri vers av Heikki Hellman
Läst 242 gånger och applåderad av 8 personer
Publicerad 2011-12-16 18:30



Bookmark and Share


  Amari
Vi skulle nog oftare ta tillvara våra sinnen, ett i taget.
Nu blandas allt oftast i ett enda virrvarr. Vacker musik är vackrast när vi blundar och verkligen lyssnar.
Liksom en god doft, uppfattas bättre om vi blundar och koncentrerar oss på den. Jag vill helst äta min mat utan att sitta och prata för mycket vid bordet, eftersom jag annars inte tar tillvara på smakerna. Och får jag t.ex. en god chokladbit till kaffet, så stannar jag världen, blundar och njuter. Ibland kan jag nästan känna att håret på armarna reser sig, liksom vid vacker musik. Det känns ut i hela kroppen då.
:-)
2015-08-27

    ej medlem längre
Här följer jag en sinnlig åder i skrivandet. Som att röra vid dofter och ljud, som att se med ögonen slutna och varsebli alla små detaljer som annars blir tagna för givet.
Läsning för en vaken själ
2013-03-18

  Minkki VIP
En trevlig resa du tog läsaren på, tack för den!
2011-12-16
  > Nästa text
< Föregående

Heikki Hellman
Heikki Hellman