Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
LÄKARPOESI 4. Vi studerade, jag och min kära, medicin 1965-72 i Lausanne i Schweiz. Dessa år med ett mål i vårt liv, mycket jobb, inget flum var absolut mitt livs bästa år. — Dissektion för anatomiskt studium tyckte jag var studiernas klimax.


JAG DISSEKERADE

Sextiosex kandidater. Tjugo nakna avlidna.
Var och en av de döda låg
på sitt eget dissektionsbord av stålplåt.
Borden stod i tre rader i en stor sal.
De dödas huvud var stötta
med ett nackstöd av trä.

Det var ett unikt panorama, oförglömligt,
mitt dagliga arbetsrum under 18 månader!

Professorn stod vid anatomisalens dörr.
Hans tystlåtna röst frågade,
hur heter kandidaten?
Därefter visade rösten kandidaten
till rätta bordet och en av sex
arbetsplatser vid den avlidne.

För första gången
en tyst marsch längs de avlidnas spaljé
till min egen plats.

Därefter förberedelsen med en darrande hand
för ett första inledande snitt.
Tänk om den avlidne rör på sig
och han är skendöd!?

Mitt arbete fortsatte ett och ett halvt år
fyra timmar varje eftermiddag.

Aldrig under arbetsdagen
hade jag någon dialog eller replik med honom.
Varför skulle vi ha haft?
De döda snackar inte på, lärde jag mig senast nu!
Varje dag hälsade jag honom i mitt sinne
"Bonjour, Monsieur
je m´excuse, Monsieur"!
Goddag, ursäkta mig!

© Heikki Hellman (120129)




Fri vers av Heikki Hellman
Läst 169 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2012-01-29 08:45



Bookmark and Share


    ej medlem längre
Så gott att läsa om den respekt och höviskhet du visade i denna speciella situation, har tyvärr upplevt annat!
2012-01-29

  Minkki VIP
Så fint du visade respekt... det värmer att läsa!
också fruktan för skendöd, mänsklig och förståelig i en egentligen rätt absurd situation.
2012-01-29
  > Nästa text
< Föregående

Heikki Hellman
Heikki Hellman