Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Sommaren 1955

Nu var det sommar med allt vi längtat efter.

Äntligen kom juni med examen och vi hade liljekonvaljer på våra bänkar.

Jag hade ny klänning som tant Anna hade sytt, hon var sömmerska och bodde granne med oss.
Klänningen var ljusblå med små vita prickar på, den hade en stor krage som vi knäppte fast med trycknappar.
Som åttaåring var jag väldigt motsträvig till att gå och prova.
Tant Anna hade så kalla händer dessutom stack hon mig med nålarna.

Jag fick nya skor med sleif över vristen, pappa sa att jag såg ut som en prinsessa. Den dagen det var examensdag var man så fin.

Vi, alla barn hade längtat så till denna dag.
Nu skulle vi bada en del skulle gå i simskola, det behövde inte jag mamma hade lärt mig att simma.

Äntligen fick man vara barfota om hela kroppen som vi sa.
Vi lekte ute sent på kvällarna, det var aldrig några problem med sömnen då det var dags att sova.

Pappa satte upp ett tält på baksidan av huset, där var vi tre kompisar som skulle sova. Vi var så glada för det, spänningen steg.
Pappa var klok, han hade lämnat källardörren öppen om vi ville gå in.
Tur var det för vi låg och berättade spökhistorier så vi blev så rädda.

Det hände så mycket på sommaren och solen sken för det mesta.

Jag cyklade omkull och fick ett stort sår på ena knät, mamma tog med mig till sjukstugan. Där fanns en sjuksyster som hette Beda hon var den barska typen. Hon skulle tvätta rent och var så hårdhänt, så jag grät hela tiden.
Du är lite sjåpig sa Syster Beda, jag tyckte inte alls om henne.
Du kommer att bli rakbent sa pappa om du inte böjer på knät, men det gjorde så ont.

Men snart var det glömt och såret läkte fint.
Jag åkte till min mormor, min kusin och jag hade så roligt hoppade i höet på logen och plockade både smultron och båbär. Mormor gräddade tunna pannkakor till bären och riktig grädde fick vi från korna.
Min kusin och jag var båda väldigt taniga, så morfar sa att vi behövde fet grädde. Vi bara fnissade åt honom.

Men snart drabbades jag av hemlängtan, då ringde de efter pappa.
Han hade en motorcykel Husqvarna, jag fick sitta bakpå det var en spännande åktur.

Så sa mamma en dag att nu ska vi köpa en ny skolväska åt dig.
Den var fin, en rutig med lock. En ny rulle med papper till bänken och en till böckerna inhandlades också.

Då var sommarlovet slut och visst jag nästan längtade till skolan.
Vad jag inte visste då var att jag till nästa examen skulle ligga på lasarettet i stan.
Men det är en helt annan historia.






Prosa (Novell) av Ezmeralda VIP
Läst 230 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2012-02-04 14:34



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Ezmeralda
Ezmeralda VIP