Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
År: 2003


Dött Hav

Fisketrålare flyter uppradade likt vikingaskepp i krig,
med nät fångar de det alla vill ha
och mer där till.

Ett hårt och svettigt arbete för en stressad besättning
att förgöra en hel biokedja
bara för att tant Czabo ska få sig en törstsläckare.

En liten stingrocka, bläckfisk,
och havsanemoner är bara skräp,
liksom allt annat som inte ingår i en cocktail.

Men se så praktiskt att helt utan omsorg och med finess
vinscha upp ett nät med godsaker
och så gott det sedan kommer bli
då spelar det ingen roll med oetiskt slöseri.

Men måste tusen dö för en drink?

Se hur bra dem trivs, de vackra, de rika och de giriga.
I fina isolerade kvarter skålar dem under kristallkronor.
Med döda blickar höjer dem sina glas
till priset av ett dött hav.

Hör hur dem tisslar och tasslar,
se hur Onassis minglar med sitt anhang.
Se de tända ljusen och dansande paren,
med skumpa och kaviar

och till ljudet av stråkar lever dem ut sitt välbehag,
utan att ens tänka på
att tusen dör för varje klunk

och varje utbringad skål är till priset
av ett dött hav




Fri vers av Maromantic
Läst 400 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2012-03-15 00:17



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Maromantic
Maromantic