Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Kramdjur och ideal

Hon är tretton år gammal, liten och skör som en nyfödd koltrast, inte riktigt medveten ännu hur man lyfter sina vingar.
Hon faller fortfarande i sömn med sina yvigt ulliga gosedjur tätt mot sitt bröst, för att skydda sig från monstren under sängen.

Hon är bara tretton år gammal när hon tar det första andetaget av framtidsluft och hamnar i nya rum av osäkerhet, självrannsakan och pubertet.
Sjunde klass börjar. En helt ny insikt, ett helt nytt liv.
Ideal, grupperingar, förvirring och allt för svåra livsval för en stackars trettonåring väntar precis runt hörnet.

Hon är ännu fri från medias galna kampanjer, det kaotiskt smala idealet reklampelarna skriker ut till alla sårbara små barn.

Ännu är hon fri från grupptryck, där storleken -aa ska föreställa en bröstkupa, där smink är en självklarhet långt innan första kroppsbehåringen vaknat, innan man måste kräkas för att se ut som de där modellerna på tv.
Ännu är hon fri från den besatthet världen skapat åt våra unga, men inte länge till.

Portarna till framtiden har öppnats och den lilla flickan med sårbara vingar ler för sig själv och kliver in.. och hon tror..

Att detta kommer att bli de bästa åren i hennes liv.




Fri vers av Mizza
Läst 256 gånger och applåderad av 14 personer
Publicerad 2012-03-16 14:31



Bookmark and Share


    ej medlem längre
En mycket vacker och berörande historia skriven med stor och varm inlevlseförmåga. Du har en förmåga, Mizza att skriva så det går rätt in i hjärtat.

Underbar läsning.
2012-03-18

    Ordkonstnär
Tycker det var en mycket bra text, för de flesta tjejer finns idealen där på ett eller annant sätt och just förhoppningen om att de ska bli de bästa åren, de som ligger framför dem i den åldern. Och det är värt att minnas att det är en sårbar tid och att det behövs stöd under tonåren.
2012-03-16

  Yrre VIP
Jag har inte lätt att förstå var all denna osäkerhet kommer in varför alla unga tjejjer ska vara påplåstrade ett sådant lågt självförtroende.

Jag har förmånen att älska mig själv och jag hade det då, trots att jag var ful, inte hade modekläder och blev trackad av innetjejjer
trots att jag var den man glirade mot från ettan till nian.

Jag tror att det handlar om att välja sig själv på något vis. Jag känner verkligen med dessa unga som ramlar in i en värld de aldrig kan leva upp till.
2012-03-16

  Ewa-Britt Nilson VIP
Vara den man vill
även om annat slår till
är inte en lätt väg att
vandra, med andra...
Du pekar helt klart
hur allt kan ta fart
åt olika håll, spela
roll, vilken boll
skall man fånga...
I loppet det
långa...
Väl beskrivet!
2012-03-16

  Jan Linderoth
Elmer Diktonius skrev en dikt om Jesus (En snickare från israel, tror jag) Och den slutar; "Barnet vilar och somnar, han visste ännu ingenting om korset." Du har skrivit en modern version, även om det inte handlar om den där snickaren, men man vet aldrig.
2012-03-16
  > Nästa text
< Föregående

Mizza
Mizza