Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Dag ett två tre



Min uppfattning om hur man tar emot en nyanställd, oavsett om denna ska stanna en vecka, över sommaren eller tillsvidare, är att han eller hon får arbetskläder, en förenklat översikt då det gäller rutiner, ett skåp för värdesaker och de privata kläderna, samt en tydlig vink om var man kan förse sig med kaffe. Inget av detta får jag. Men det finns de som har de värre. Efter några dagar blir jag vittne till hur en ny; en medelålders kvinna; med, kan man utan vidare föreställa sig, mängder av erfarenheter och kunskaper; för första gången kliver in på kontoret för rapport, dvs. överrapportering av de viktigaste händelserna från ett arbetsskift till ett annat. Jag noterar att hon ser rädd och försiktig ut, vilket är högst normalt om man är ny och går in i ett rum med tio stycken man aldrig tidigare sett. Ingen alls, därför ej heller fast anställd personal sedan åratal eller överordnad med formell arbetsledarroll, reser sig upp för att ta den nya i handen, presentera sig och hälsa henne välkommen; ingen säger ett ”hej” till henne och hon går och sätter sig ett i hörn. Efter en stund går jag, som är den näst nyaste i rummet, fram till henne och tar henne i hand, anständigtvis.

För mig passar ordet autism bäst in: det är något djupt asocialt över ett sådant bemötande, och jag tänker att det är ett symtom på något. Det är inte bara för att detta är Stockholm, jag har bott i storstadens relativa anonymitet i trettio år, naturligtvis är det inte bara att gå och dricka kaffe hos varandra, utan noggrann inbjudan, men i alla fall. Något liknande då det gäller kollektiv social funktionsoduglighet har jag aldrig sett.




Övriga genrer (Pastisch/Hommage) av Per Teofilusson
Läst 310 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2012-05-23 20:04



Bookmark and Share


  Per Teofilusson
det blev värre. Jag jobbade där förra sommaren. Tog inte ens referenter...
2012-05-25

  Måna N. Berger
Jag vill kalla det vuxenmobbing och ser för mig en arbetsplats där nya medarbetare automatiskt upplevs som ett hot. Ett ställe där personalen inte mår bra! Och något (lång livserfarenhet?) säger mig att det snart kommer att bli värre.
2012-05-24

  Annie b'larsson VIP
Autism - eller autistiskt uppträdande; det ska jag ta med mig, när jag själv eller någon annan råkar lika illa ut.
Oj! så arg man blir. Vilken tur du var där. En enda människa som visar empati och medmänsklighet, det räcker ibland för att man ska få krafter. Well done! Och fuck the boss där! Hon/han borde inte vara chef.
2012-05-23
  > Nästa text
< Föregående

Per Teofilusson
Per Teofilusson