Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

VON FERSEN

Då föddes den förnämlige Von Fersen
i Stockholm som för övrigt blev hans hem

I septembers ungdom börjar versen
den fjärde 1755

Som 14 åring for han till Europa
som adelsson, helt enligt tidens sed

Blev bekant med hoven, allihopa
reste till Amerika och stred

Lockad av det stora frihetskriget
förvisso blott som tolk och officer

Stred för amerikanarna gediget
tills britterna gevären lade ner

For till franska hovet med fregatten
rörde sig med vett och etikett

Som en nobel fisk i adligt vatten
charmade Marie Antoinette

Drabbades av fula falska rykten
om kronprinsen Karl August bittra död

Genom processionen tog han flykten
där pöbelns ilska genom luften ljöd

Massan slet utav hans dyra kläder
sprit och glåpord fyllde stad och torg

I ett raseri av sten och brädor
krossade man både bröst och korg




Fri vers av zallander
Läst 237 gånger och applåderad av 9 personer
Publicerad 2012-06-19 16:09



Bookmark and Share


    ej medlem längre
strålande histore lektion
2013-01-31

    ej medlem längre
Historialektionerna hade gått bättre, när det begav sig, om jag hade fått läsa lite zallander istället! Det här är bra grejer.
2012-06-19

    Klas Nilsson
Hänger på förra kommentatorn! Intressant!
2012-06-19

  Nanna X
aj det gjorde lite ont i slutet där. jag gillar din historieskrivning, den svänger!
2012-06-19
  > Nästa text
< Föregående

zallander
zallander