Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

HÄROMDAGEN

Häromdagen var jag ute på morgonpromenad,
var det ännu i augusti eller redan i september
jag vet inte, en ny årstid börjar obemärkt,
årstidsskiften har blivit vaga, oberäkneliga,
almanacksskiftet motsvarar sällan skiftet i naturen.

Jag brukar vänta undermedvetet på hösttecken
liksom på våren vårtecken.
Hösten betyder gula och röda blad i luften,
en abrupt storm med hagelskur, kortare höstdagar.
Min promenad stannade oväntat.

Klädd i shorts kunde jag inte ana, att det är höst,
jag blev uppskrämd, någonting hände
ovanför mitt huvud mot gråa moln!
Tiotals vinglande vingar i en plogform,
det fattades bara Nils på ryggen av en gås!

Hösttecken! Jag vaknade till realiteter,
jag hade blundat för till en början av
vacker och kär årstid som i sitt slut
är likväl melankolisk i sin novembergråhet
då hösten är naken och falnandet är fullkomligt.

Mina ögon öppnades och jag lade märke till
att rönnar bågnade och glödde i röda rönnbär,
en större sparvflock storåt på gräsmattan,
solen tittade fram bakom molnen, lyste lågt,
min egen skugga var förlängd, även det ett hösttecken.

Jag märkte på gräset buga under spindelväven,
efter en nattsköld vilade gräsmattan vit av frimfrost,
hela landskapets färgskala var klar markerad,
luften var vindstilla och himlen hög i drivande molnvadd!
Hösten var som vackrast på denna morgon, häromdagen!

© Heikki Hellman 2012-09-10




Fri vers (Prosapoesi) av Heikki Hellman
Läst 371 gånger och applåderad av 12 personer
Publicerad 2012-09-10 08:51



Bookmark and Share


  chrissie
Känns skönt , lugnt, att vandra med dig genom texten!
2012-09-12

  walborg
Skönt att läsa
2012-09-12

    ej medlem längre
Gläds och delar Din höstdag!
Härligt att vi har många som följer!
2012-09-10

  arja savela
Jag älskar hösten fast det är vemodigt! Vi har fått lov att ta bort mycket rönngrenar för de har tappat bär på grannens rågåker!Har ni hört på maken?
2012-09-10

  Chawa VIP
Hösten - befruktelsens mognad. Vemod men samtidigt en stor glädje och tacksamhet över det våren en gång bar inom och gav oss alla, men också ett hopp om att en ny vår skall komma som redan nu bär allt där inom. Tack för härlig text med många bilder!
2012-09-10

    ej medlem längre
hösten, är min favoritårstid. din beskrivning, är mycket
stämningsfull och fin..
2012-09-10

  HelenaW
Vackert krispig i sitt höstuppvaknande! Bravo!
2012-09-10
  > Nästa text
< Föregående

Heikki Hellman
Heikki Hellman