Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
det som göms i snö kommer inte alltid upp i tö... fabulerat med inspiration av vissa fakta


Top Secret

 

 

Top Secret står det på kuvertet. Det är gammalt, pappret lite halt som det bara kan bli av nikontinbundet damm. Nästan lite sprött, men ändå inte. Och det doftar. Svagt, likt ett avlägset minne man nästan glömt.

Top Secret, i blått, skrivet med reservoarpenna. Bläcket i kraftiga streck, T, och bågar med schwung, O, S och C, högerlutande, P vänstersvajande. 

Innanför fliken ligger små lappar:  "Mårjens! Tuffingarna sover. Hoppas kaffet smakar gott -- Hälsa Hemulen. God natt!" "Mami! Tussi gott! Glöm inte att ställa in din fina klocka på nytt, vi provlyssnade ju halv nio. Snark!"

Ett par postkort: "Mår bra. hälsn." "Hej. Allt är bra" lakoniska kort från  lumpen. Några sångtexter, lite Fridolin och snapsvisor. Två konsertprogram: "Maurice Chevalier, 6.X.1952" med snygg autograf, och "Maurice Chevalier Farewell Concert Tour 25.1.1968".

Därtill några tidningsurklipp: "Danska fönstret" om den lilla sjöjungfrun, "Brages urklippsverk" och "Den 11 februari 1940". Inget kort eller brev från fronten. Ett brev från en barndomsvän i utlandet, om barnens skolgång.

Top Secret? Detta? De små dokumenten finner vägen tillbaka in i kuvertet, ledsagade av en stillsam förvåning.  Så litet det blir kvar av ett liv, torftiga minnen som en gång varit stora. Fliken lägger sig mot baksidan, kuvertet är på väg... men där står ju något nere i hörnet?

"inte mera 13.3.80"

I det ögonblicket blir jag mig igen - inte en sentida snokare, utan hennes barn. Ända in i det innersta glad: - så hade hon alltså, mitt i sin tristess, haft en alldeles egen hemlighet, för spröd att tummas på av efterlevande.

Och hon hade trott att vi barn inte såg hur hon lyste och mot vem...

 

 

 

 




Prosa (Kortnovell) av Minkki VIP
Läst 267 gånger och applåderad av 13 personer
Publicerad 2012-10-21 22:33



Bookmark and Share


  Njord
Så fint med din text!
Min pappa sa att jag skulle slänga skiten när mamma lämnade jordelivet och därmed sina kärleksbrev till oss barn.
Jag har inte läst dom ännu efter 10år!
2012-10-22

  Heikki Hellman
Var härligt att få läsa denna rika historia och njuta av din förmåga att skriva på ett så lätt och samtidigt medryckande sätt om vardags nyanser! Jag tycker att jag njöt av något undervisning även. Sparar.
2012-10-22

  walborg
Så lycklig att läsa om dessa små dyrgripar och hemligheter som Du i kärlek tar emot - små fragment som berättar så mycket för Dig som dotter!
2012-10-21

  erkki
Väldigt intressant slutsats. Det lilla som blev kvar av ett liv. Om man glömmer det osynliga. Hur hennes gärningar lever kvar. Hur den mänskliga passionen förs från släkte till släkte.
Trevligt att få läsa detta!
2012-10-21

  Eva Langrath VIP
Tycker mycket om din text
2012-10-21
  > Nästa text
< Föregående

Minkki
Minkki VIP