Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Ljuslågan.

En bild kan säga mer än tusen ord...

Vad säger då bilden av en liten, antik oljelampa på en gravvård?

Den kan stå som symbol för en människas liv och gärning.

Gamla tiders oljelampor gav inte mycket ljus.

Men som symbol räcker också ett litet ljus.

Även ett litet ljus kan dra uppmärksamheten till sig.

Även ett litet ljus kan sprida hopp och ge tröst.

Även ett litet ljus kan stå som symbol för något, som måste värnas -

kanske rent av en ung människas själ.

En människa kan - lika väl som ett ljus -  stå som symbol

för upplysning i vidare bemärkelse, i en mörk värld.

En människa kan utgöra en länk i en kedja, som verkar runt hela vår jord.

Många länkar och många ljus kan göra stor skillnad.

Så står den lilla oljelampan på en gravvård

som en symbol för någon, som ville en annan väl.

Som trodde på möjligheten, att kunna bidra till att förbättra världen,

just i kraft av att vara född till människa, med alla dess möjligheter.

Och som kunde stämma in i Verner von Heidenstams dikt Undret:

"Prisa undret, att du föddes människogestaltad, gudalik.  

Undret över alla under."

Så var den människan helt visst: En idealist.

Jag vet, vem den människan var: Min far.

 

 

 

 




Prosa av Read
Läst 245 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2012-11-19 11:30



Bookmark and Share


  Den gamle
Mycket fin !
2012-11-19
  > Nästa text
< Föregående

Read