Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Nippons tre apor.

Tre apor från Nippons urgamla rike
saknar hos oss i Väster sin like.
De står som symbol för gammal tro,
som slagit en generationernas bro.

De ville förmedla till gamla och unga,
att noga vakta ögon, öron och tunga.
Från Indien och Kina för tusen år sen,
de anammats i Japan av Shinto-ismen.

Av allt du ser, välj noga och vraka.
Förmedla ej sådant, som förnedring kan smaka.
Betäck dina ögon, så frestas du ej,
att baktala någon, som gjort bort sej.

Av allt du hör, stryk bort förtalet,
lögnen, det pikanta och skvalet.
Håll för dina öron. Befordra det bästa,
även om du måste förtiga det mesta.

Sprid inte skvaller och illvilligt tal,
lösa rykten eller påstådd skandal.
Sätt dina händer framför din mun och var tyst.
Låt inte undslippas ett enda knyst.

Tre apor från Nippons urgamla rike
saknar hos oss i Väster sin like.
Mi-zaru, Kitta-zaru och Iwa-zaru lär de heta,
och -zaru betyder både inte och apa, ska du veta.

 

(Mi-zaru = inte se, Kitta-zaru = inte höra, 
 Iwa-zaru = inte tala)

 

 




Bunden vers av Read
Läst 295 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2013-04-15 11:58



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Read