Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
MÄNNISKOR SOM N.MANDELA GER OSS HOPP o.GÖR OSS HELA


ÅRSSKIFTES-DIKTER

MÄNNISKOR SOM N.MANDELA
GER OSS HOPP o.GÖR OSS HELA

Många mycket har fått lida
under gångna året som
jag redan ju har diktat om
och värre än antagonist
är den typ av egoist
skrämmande och hård
som gör vinst på icke-vård

Det ger i sanning anti-hopp
att sådan cyniker
lätt på penningstege
kan orätt klättra opp
Men så desto mera
kan oss inspirera
människor som är så hela
som vår åldrande Mandela

Notis om åldringar med mask i sår
vägdes upp vid skifte ifrån år till år
av att mitt i kuslig dekadans
det hjältar i all ödmjukhet
som just Mandela fanns

Svenskars falska välfärd skildrad i notis
gav mig kalla kårar
men program i TV om Mandela i repris
rörde mig till tårar
Vad kan man annat bli än rörd
och mycket inspirerad
av att se en åldring oförstörd
som varit fängslad, kränkt, torterad

Ej blott hans kropps funktioner än vitala
Ej att klart han tänker än och väl kan tala
är vad främst berör
Det är
hans själva karaktär
och vad hans hjärta gör
Som balsam på en själ
som sargats utav sanning om
hur svenska vårdhem har ihjäl
är att se att det finns dom
som vill och verkar väl
som återger det hopp som andra stjäl


ÅSA FREIJ årsskiftet 2012 - 2013





Fri vers av Åsa Freij-Söderberg
Läst 290 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2013-01-03 21:49



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Åsa Freij-Söderberg