Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Denna sång spelar jag ännu. En av dom få sen denna tid. Originalversionen från 85, nyskrivningen från 86 är inom parantes. Efter att ha hittat sakfel i 86an och justerade låten 2010 så att den blir mera allmängiltig så är jag nöjd med resultatet.


EN TIDIG MORGON

Morgondagg på fur och gran och bäckens porlande brus.
En ensam fiol hörs över nejden i morgonens första ljus.

Den lugna ytan på tjärnens vatten
rörs upp av en hoppande forell.
Djuren vaknar ur sin sömn,
upp kommer solen som den rödaste morell.
(Näckaspel och älskogsblomster förtrollar det minsta sus,
när fantasi och verklighet blandas till ett kärleksrus.)
'85 version.

Näktergal i tallens topp sjunger över skog och mark.
Ett rådjur släcker sin morgontörst,
mossa över sten och bark.
(Näktergal i tallens topp sjunger för en vilsen själ,
ett rådjur släcker sin morgontörst,
över heden hörs ett tjäderspel.)
'86 version

Myror sliter och jobbar hårt, en humla på ett maskrosblad.
Och där längs med vassen en svanfamilj
med ungar i en lång, lång rad.

Diset skingras sakta över sjön
när tystnaden plötsligt bryts av,
en storloms vemodigt ropande.
På björkstammen rinner det sav.

En stilla vind flyr genom verket och spelar i skogens djup.
Älgen tuggar på sitt gräs, och örnen lyfter från bergets stup.

Samstämmighet in i minsta detalj
som en vackert målad symfoni.
Där djur och växter om vartannat lever i harmoni.
(Och där vid en sten mitt i skogen
har en människa fallit på knä.
Från hans panna kommer det blod,
han lider när han syns be.)
'85 version.

En konstnärshand har skapat allt
som denna morgon kan bjuda oss.
En lekfull Gud fylld med glädje
när han gav denna jord till oss.
(Han ber till Fadern i Himmelen, till jordens skapare.
Han sa: ''Ta bort denna bägare, men låt din vilja ske.)
'85 version.

Med skönhet och prakt i skogens glänta,
ut till havets yttersta skär.
När jag ser vad vi fått då vill jag minsann hålla Gud kär.
(En ängel från Himmelen visade sig och gav honom kraft,
så i sin ångest han seger fick över mörkrets onda makt.)
'85 version.

Så detta är dagen som vi fått att njuta våra sinnen med.
Vinden blåser i mitt hår, blåser sydligt över myr och hed.
(Denne man är Jesus Krist, vår Frälsare och Gud.
Han dog för mej och dej min vän, och alla djur i vår natur.)
'85 version.
(Så låt oss vara noga med att va' försiktiga med våran jord,
som Gud gav oss rätten att förvalta
och i Eden han gav oss sitt ord.)
'86 version.


Vi har liv, vi har liv.
Vi har liv, liv i Gud, i vår Gud.




Bunden vers (Rim) av Stefan Viljehammar
Läst 260 gånger
Publicerad 2013-04-09 13:14



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Stefan Viljehammar
Stefan Viljehammar