Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

LJUS OCH STÄMNINGAR

Vandrar ensam i nattlig ödemark.
Grandungar är täta, plötsligt
finns det ett hål i grankronorna!
På rötters nivå i min fantasi
ser jag någon av skogens varelser
med ett par glimmande ögon i mörkret.
Uppe i kronhålet är himlen öppen,
i den mörkblåa rymden, tindrandet,
rymdens blänkande ändlösa ljushav!
Ljusen, omöjliga att beräkna,
i stjärnornas logier, där i själarnas näste?
Jag känner mig som ett litet maktlöst väsen
i mitten av stora mått.

Sitter på min terrass på min hemgård.
Alpsjön ligger i kvällens mörker,
under mina fötter
taket över sjön är nattblått himlavalv.
Sjöstränderna stiger långsluttande
mot bergen smältande samman med himlen.
Tusende små hus och hems skimmer,
ljus framför mig, alpernas ljusmosaik,
en oförglömlig unik vy,
ljushavet på bergsidorna,
lyckliga människors och familjers fristad!

Flyger på en fönsterplats, nattflyg över Paris.
Världen ligger tio mil under mig.
Ännu för en stund sedan fanns det bara mörker,
nu under mig miljoner hems, byars, städers
intensiva ljus, gyllene enormt ljushav.
Flygplanet sätter kurs bort från kontinenten,
vi lämnar bakom oss fastlandet,
silhuetten av den enorma ljusmattan
blir fjärran och snart försvinner helt.
Var jag än går är världen full av ljus,
som har ursprunget från ljusmodern, sol!

© Heikki Hellman 2013-04-18




Fri vers av Heikki Hellman
Läst 245 gånger och applåderad av 8 personer
Publicerad 2013-04-18 19:32



Bookmark and Share


  Chawa VIP
Stort och vackert målas ord om ljuset där så mycket trygghet och kärlek bor...
2013-04-21

    maija tuori

Ljuset vinner,vackert...
2013-04-20

  Palett
En fin beskrivning av ljuskällor i nattens mörker, en stämningsfull bild skapar dina ord !
2013-04-19

  ResenärGenomLivet VIP
Naturnära och fint om vår vackra jord...
2013-04-19

    ej medlem längre
Så fint där i första versen - i skogen. Och sedan att följa färden i fortsättningen.
Så fint i sista versen: världen är full av ljus.
2013-04-19

  walborg
Hänförande fint med en så vacker ljus slutrad
2013-04-18

    ej medlem längre
Äventyret stort och hänförande, nuet att ta vara på och uppskatta.
Mix av förväntan och tacksamhet, sådant som LIVET är !
2013-04-18
  > Nästa text
< Föregående

Heikki Hellman
Heikki Hellman