Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Bilden förställer Hjalmar Söderberg


Eko av Glas, lite sommarläsning kanske..:)

http://bada.hb.se/bitstream/2320/1143/1/04-111.pdf

http://libris.kb.se/bib/9804520 ) 

 

Via länken ovan når du min uppsats som jag arbetade med i över ett år på heltid.. Det var mycket roligt och svårt med, puh..:)  (klickbar länk)

man kan bläddra i den här o där, bilagan med alla recensioner och tolkningar av Hjalmar Söderbergs Doktor Glas är särskilt roligt att läsa tycker jag 

slutsatserna kan ju också vara intressant, samt också kapitlet som handlar om Hjalmar Söderberg själv.

 

ja detta är en djupdykning i läsningar och tolkningar av Hjalmar Söderbergs verk Doktor Glas, genom hundra år.... :) Ni må tro att det har skiftat, och utvecklats, beroende på tid och beroende på person, läsare. Och så mycket skäll verket fick i början.. Och Hjalmar Söderberg själv..

jag ställer också frågan vad det är som gör att ett verk överlever så länge, vad det är som gör ett verk klassiskt. Och får en del intressanta svar...

 

Till min glädje har uppsatsen använts vidare i undervisning på BHS samt även av andra forskare utomlands som hänvisar till den i sina arbeten (har jag sett via google..:) ) Inget bortkastat arbete känner jag, det var väldigt roligt att forska i detta med.. ( även om också fullt av pina under processens gång, handledaren krävde en del  innan hon var nöjd och väl var ju det), även om jag inte arbetar inom det område som jag lade ned tid på utbildning inom.

mycket nöje..! :)

 

Boken Doktor Glas är full av meningar med mening.. som ofta citeras.. här är en:

"Man vill bli älskad, i brist därpå beundrad, i brist därpå fruktad, i brist därpå avskydd och föraktad. Man vill ingiva människorna någon slags känsla. Själen ryser för tomrummet och vill kontakt till vad pris som helst."


(Hjalmar Söderberg, 1905, i Doktor Glas)

 

 

Ps. Du är hjärtligt välkommen till min sida här och att läsa mer av mina dikter och texter, det finns många.., roliga, oroliga, vackra, fina och ofta med illustrationer. :) //Eva




Övriga genrer av Eva Akinvall (emca~vargkvinnan)
Läst 511 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2013-07-11 17:09



Bookmark and Share


    tramp
ojj ! tack, detta måste printas och får bli intressant tågläsning till veckan !
2013-07-13

  aol
tack för att du delar med dej,
2013-07-12

  Bibbi VIP
Tack!

Återkommer till det här.
2013-07-11
  > Nästa text
< Föregående

Eva Akinvall (emca~vargkvinnan)
Eva Akinvall (emca~vargkvinnan)