Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Lite morgontrötta funderingar som bara ville få befästas i ord ...


Människor behöver någon som leder dem ...

... är vad vi får lära oss
redan från det att vi ska
börja lära oss att gå ...

Min fråga 
redan när jag var två
var ...

Av vem då?

Och när jag var
sisådär tre ...

Varför då?

Idag vet jag bättre
ty livets möten
med människor
världen över
visar på
att de allra flesta
behöver en ledare
att kunna följa
och se upp till ...

För hur skulle det annars gå?

Min fråga kvarstår
om än den under många år
utvecklats något lite grann ...

Varför behöver vi
någon som leder oss?

Var finner vi i så fall
någon som är lämplig nog
för att vi ska kunna lita på
att den oss på rätt väg
leder den färd mot framtiden
som vi har att gå?

Tror att uppfostran i sig
är det som gör
att vi behöver någon 
som leder oss människor
näst intill alla, var och en ...

Och de allra flesta människor
följer gärna den
som medger att de slipper ansvar
och som gör så att de samtidigt kan
så långt det är möjligt

få njuta den relativa bekvämligheten ...

Tyvärr leder detta till
att de som är mest lämpade
att leda
inser problematiken i dess
allra mest tragiska grunder ...

Och därför tackar Nej!

Eftersom de samtidigt
inser det omöjliga i 
att leda människor
vars bekvämlighetsbehov
blott kommer leda till
att de själva som ledare får
ett veritabelt helvete
i längden i sina egna liv ...

Måste det vara så?

Mitt svar är
att det inte behöver
förbli så här ...

Inte om vi 
börjar lära våra barn
att våga tro på sig själva
och får dem att inse
att verklig bekvämlighet
för sig själva
och tillsammans med andra ...

... får de först
när de tar ansvar för sig själva
och sina egna handlingar ...

Men också att de 
tar vara på sin egen potential
vilken den nu än är ...

Och utifrån vad de själva vill
väljer att göra sina 
väsentligaste val ...

Om de sedan känner
att de behöver en ledare
så kommer de att välja någon
som ser dem som jämlikar
och därför deras egenart
just därför berikar ...

Min övertygelse är
att om fler börjar
betänka det jag
förmedlar här
så kanske, kanske
vi en dag får se
ledare, beslutsfattare
och politiker
vilka lever som de lär ...

Och som inser
vilket förtroende
människor ger dem
när de väljer dem
till sina ledare  ...




Övriga genrer (Översättning) av Peter Stjerngrim VIP
Läst 264 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2013-11-16 07:36



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Peter Stjerngrim
Peter Stjerngrim VIP