Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Julbastu 1960-talet, "skalden" själv den första från vänster. JAG ÖNSKAR ÅT ALLA MINA SKRIVARVÄNNER EN GOD OCH KÄRLEKSFULL JUL samt tackar jag Er för alla era applåder och kommentarer. Min mormors juldikts originaltext på julen 1945 var skriven på finska.


JULEN

Julen kom småspringande, på hemfjärds istäckta fält.
Bullängden under armen, en smula smör på,
den överraskade inte
kvällens värdinna, Maja, den förträffliga.

Skinkan blev stekt, rullskinkan ihoprullad.
Färdiga ligger delikatesser, piråger,
tårtor söta, små kakor sköna, välsmakande.

Julhuset glänser rent, silvret så skinande
trots att det finns mycket jobb då
tre tomtegubbar överallt stojar, tjoar!

Nu på julaftonen ädla, kommer julgubben den utmärkta,
korgar full av julklappar, övernog åt var och en,
i rågat mått åt husfrun, varav glädje till alla!

Julkvällen gick trevligt, med spel, med sånger,
i skimret av ljus, sinnen kärleksfulla,
mina stora tack till
min kära värdinna och aktade värd!

© Lyyli Helkama 1945-12-24
översatt till svenska Heikki Hellman 2013




Fri vers av Heikki Hellman
Läst 379 gånger och applåderad av 18 personer
Publicerad 2013-12-20 18:00



Bookmark and Share


  ResenärGenomLivet VIP
En skön julstämning i de fina orden...önskar även dej en God Jul och ett Gott Nytt År...
2013-12-21

  Palett
En innerlig önskan om en God Jul och ett Gott Nytt År önskar jag dig !
Och ett varmt tack för allt vackert och tänkvärt du berikat mig med.
2013-12-21

  Chawa VIP
Tack för denna fina översättning och tack för en underbar berättelse som tog mig bakåt i tiden till härlig julstämning! Underbar bastubild också - kan känna värmen där!
Önskar dig en riktigt God Jul Heikki!
2013-12-20

  Bo Himmelsbåge
Tack Heikki!

För Din underbara skildring av din
60 -tals jul!
Tack också för dina livfulla o underhållande texter under 2013!
Jag önskar Dig en Varm o Kärleksfull o riktigt God Jul!
2013-12-20

  Anders Nordlander VIP
Mysigt
2013-12-20

  Eva Langrath VIP
Tack för härlig julhälsning
2013-12-20

  walborg
Tack för härligt foto och fin text. God Jul och ett Välsignat Nytt År!
2013-12-20

  Angel of love
Väldigt fin och mysig text
2013-12-20

    ej medlem längre
Trevligt att läsa om din finska jul för längesedan.
Jag önskar dig en riktigt God Jul och hoppas att du är starkare nu.
2013-12-20

    ej medlem längre
Finaste av julkort och berättelser

önskar Dig en stämningsfull och glädjerik juletid, gode Vän och käre Nalle

tack för hittills alla läsvärda och tänkvärda och bildrika texter...alltid ett genuint nöje

Sanne
2013-12-20
  > Nästa text
< Föregående

Heikki Hellman
Heikki Hellman