Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Noterar stillsamt inom att alla de flöden som just publiceras och som berör den Juletid som snart är här, berör mig och väcker känslor om allt som är, har varit och eller inte längre är ...


Juletid utifrån olika perspektiv ...

Julen är nog den tid 
som passar allra bäst 
som exempel på 
hur olika vi ser 
och förhåller oss till 
ett och samma objekt, 
enligt Perspektivteorin ... 

Bortsett från det faktum 
att Julen i sig 
betraktad av dig eller mig 
eller vilken som helst annan person 
inte blott bara uppfattas 
utifrån våra enskilt olika perspektiv 
men än mer utifrån
vår aktuella situation
men så ock av
hur vi tidigare i vårt liv
har upplevt denna tradition ...

... vilket kan ha
och oftast har
en avgörande inverkan
på vår för stunden aktuella
förmåga till perception ...

Men å andra sidan
gäller det nog
alla former av tradition
som firas under
egna speciella
helg- eller högtidsdagar ...

... eller helgdagsaftnar ...

Förutan nära och kära,
och eller andra människor
med vilka man känner inklusion ...

... Oavsett om de är levande
eller 
blott bara genom våra minnen
känns som om de närvarar ...

- Vad finns det då
för skäl kvar
för att existensen
av en eller flera traditioner
behöva fortsätta bevara
eller ens försöka försvara?

I en verklighet
fylld av en ständigt 
närvarande ensamhet
utan känsla av tillhörighet
eller samhörighet  ...

... kan många
traditionsförknippade dagar
bli till intet annat
än känslomässiga bekräftelser för
att livet är en enda radda 
dagar som oavsett
vad man själv vill
är intet annat än 
det ultimata beviset 
för att
det veritabla Helvetet
finns till ...

... och att ens liv
fullständigt styrs av dess lagar ...

Om Julen i sig
finns det säkerligen 
rätt mycket att säga om ...

... oavsett om 
man Julen
skyr och därför flyr
eller om
man den älskar och tycker om ...

Det bästa med Julen
är dock oavsett 
hur man förhåller sig
till just denna tradition
att den obevekligen
återkommer år efter år ...

Och att just en viss Jul
kanske känns 
som om den vore en tid
man helst önskar fly ...

- Vilket är helt okey -

... så förändras ju livet
lika obevekligt över tiden
och om man då övervinner
det inre motståndet 
och oväntad finner
att man åter vill få vara med ...

... kanske för att
man funnit någon 
att Julen få dela med ...

- Så oavsett om 
du just denna Jul 
uppskattar eller ej ...

... så vet du inom
att nästa år
om situationen förändras
och du likaså ...

... väntar ännu en ny Jul
på att få inkludera 
och få bli firad 
med och av dig ...

Den tanken
är det som gör
att jag kan vidmakthålla
och ännu avnjuta sinnesfriden
som Julen väcker inom mig ...




Fri vers (Fri form) av Peter Stjerngrim VIP
Läst 269 gånger och applåderad av 11 personer
Publicerad 2013-12-20 17:33



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Peter Stjerngrim
Peter Stjerngrim VIP