Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

Jesus behövde aldrig vara uppkopplad på nätet

Ljusen som är tända sedan julottemorgon värmer och ger kraft åt alla missräkningar jag och andra i utsatta situationer fått under året som gått, för i sista stund tänker jag mig att allt som inget gett ändå på något sätt kanske kan så några frön ur mina försök att nå människors vilja att se mig, göra mig till någon för dom.

På självaste Julafton ger jag inte ens upp mitt hopp att någon ska vara så god som Jesus i att möta de olikheter som finns och se det som gott att någon vågar sticka ut för att skapa engagemang i det hon gör inte bara i sitt arbete utan också utanför i samhället i stort om hon får chansen.

Jag vill så gärna att det jag gjort ska få synas och göra skillnad för många i behov av särskilt stöd eller bara i deras strävan att komma någonstans där det finns skaparlust och förmåga att lösa problem på det som kan sägas vara samhällets irriterande eksem som aldrig läker riktigt när det ska rivas omkring med klåfingriga fingrar från olika håll som inte lärt sig hur saker och ting ska drivas.

Tycker debatten mest liknar politiker som kivas om att anklaga den andre mest för vad de inte gjorde tillräckligt för att urskulda sig för sådant de lovat som inte blivit införlivat på många år och snarare blivit något som kliar i fingrarna att göra något åt innan det är för sent för vissa som hamnat i utanförskap och ohjälpligt blir kvar där när det som andra kallar för sitt område inte välkomnar vissa som inte är de mest kvalificerade bland hundratals som vill påminna om att de finns.

Jag minns när livet var enklare att leva och problemen mest begränsades till att vara av äktenskaplig art i att någon skulle regera över den andra och bestämma gränser för rörelsefrihet och att göra sina egna val i ett utslag av svartsjuka. Men idag handlar det om konkurrens i utbildningar och kunskap inom modern teknologi som ingen kan svära sig fri från någonstans. Det går inte längre att bara välja utifrån intressen när allt det andra hänger med som ett tvång att kunna vare sig man vill eller ej.

Jesus behövde aldrig vara uppkopplad på nätet och han har hela tiden haft sina läsare om vad han gjort och vilka profeter som funnits som kunnat sprida hans lära vidare. Men undersökningar idag har visat att trots att vi är så uppkopplade och har upplysningar om det mesta på nätet är det i stort sett okänt varför vi firar Jul och vilken typ av högtid som det gäller.

Traditioner förändras och jag ser bekymren nämnas om att Julen för många barn och kvinnor inte är den stillsamma och eftertänksamma som det är tänkt då det missbrukas alkohol och helgen blir allt annat än vit, snarare mycket grå, trist och i många fall svart av sorg och sår som aldrig läks i själen ens när det gått många år.

Nu är snart Julen över till glädje för alla som lider av den och då får vi istället hoppas på nya året som ska komma snart och inge hopp för alla som lidit och haft det svårt på grund av sociala klyftor som ökat när ingen tar sig an att verkligen undersöka vad som försiggår när vissa bestämmer över andra om vad som ska vänta dom när de anses inte vara värda lika mycket som folk som ska visa upp vad de kallar en arbetsmoral som de får extra betalt för att visa dom som inte håller måttet när kraven hårdnar att de ska straffas om de inte ansträngt sig tillräckligt, inte nått fram riktigt till en norm bestämd av vår regering.

Om Jesus verkligen föddes vid den här tiden kan vi inte veta, men det är ändå hans ankomst som är i fokus i denna helg och vad vi vet drack han vin men inte för att berusa sig utan bara som en dryck till maten man samlades kring för att njuta av samvaro med vänner.

Det är nog väldigt olika hur vi känner för Julen numera och det är bara att hoppas stämningen får vara vänlig och godhjärtad så den inte smärtar i sin avsaknad av omtanke om andra.

God Jul alla!
Fri vers av Ordregnspoeten
Läst 599 gånger och applåderad av 12 personer
Publicerad 2013-12-24 12:03Bookmark and Share


  Lars Hedlin
KRAMAR OCH GOD JUL!
2013-12-25

    ej medlem längre
God Jul!!
2013-12-24

    ej medlem längre
God Jul till dig också. Ja, vi får hoppas på det nya året och vänta på ljusare tider.
2013-12-24

  Larz Gustafsson VIP
Man får sticka ut på vissa sätt men inte på andra. Typiskt Sverige.
2013-12-24

  Larz Gustafsson VIP
Fler blev frälsta under den första församlingens tid, rent procentuellt sett, och då fanns definitivt inget internet.
Men jag ser internet som något positivt. Precis som en kniv kan användas till att strimla en människa eller skära fisk, så kan internet användas på minst två sätt.
Jag kommer alltid att hata julen, och om någon försöker styra mitt skrivande kommer jag att reagera väldigt negativt. Jag skriver som jag vill och om vad jag vill.
Människor som tjatar om mångfald och tolerans blir alldeles vansinnigt aggressiva och provocerade när någon - som jag - hatar julen. Dubbelmoral! Hyckleri!
2013-12-24
  > Nästa text
< Föregående

Ordregnspoeten
Ordregnspoeten