Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 
Eget foto. Denna tall står inte mera. Fann den på Björnö i Esbo. En gång för länge sedan hade en starkare stormvind fällt tallen men som seg fortsätter den växa och krypa!


NÅGRA ORD OM TALLAR

Tallen är mig ett kärt träd, skogens invånare, nordens träd, ett gott träd skapat av Gud.

Tallen är evergreen, slank, kvistfri kropp, rött bark , som figur en av de vackraste skönheter någonsin! Den är även evigt ung, de äldsta har levt många hundra år, även under ett halvårtusendes tid! De äldsta var småplantor redan då Gustav Wasa regerade!

Tallen har ett stort kulturvärde. Många konstnärer har förevigat en tall eller tallar i sin målning. En vintrig men särskilt snöig skog med tallar var Pekka Halonens målarkonsts motiv. Tallen förekommer ofta också som temat i musik, sånger, stoff i litteratur, i gåtor eller ordspråk. I Väinö Linnas ”Okänd soldat” slog den finska soldaten sitt huvud ”mot Karelens tall”! Det betyder samma sak som ”åt skogen” – ramsan, att uppdrag icke lyckas på ett önskat sätt!

Som ett långlivat träd har tallen varit en symbol för hållbarhet och ståndaktighet. En martall på en klippa endast ett par meter hög kan vara lika gammal som en tjugo meters fura som växt i god jord.

Tallen lever i samlevnad med en del av våra läckra matsvampar. Bland annat har tallen en symbios med olika soppar och kremlor. Tallen lever ett dubbelliv, en symbios, med smörsoppar.

Jag visste inte men nu då jag har studerat mera om tall lärde jag mig att det finns en speciell tall, som heter suptall. Visste du att suptallen är en större tall vid resvägen där man i forna tider stannade, vilade en stund och tog sig en sup! Inom skogsindutrin är furan en ytterst värdefull råvara.Tallen har använts även till olika medikamenter för större C-vitamins innehåll. I span badar många i tallbarrsolja, inte minst jag själv. Jag tycks att det är verkligen skönt att ligga och dra sig i ett varmt bad av tallört och snusa, känna lukten av tall som öppnar mina luftvägar!

Berömda finska författaren och läkaren Elias Lönnrot rådde oss och rekommenderade följande hälsosamma och effektiva dryck mot skörbjugg: Koka av årsskott, maskrosrötter och mogna krossade enbär en hälsodryck och blanda i den lite pepparrotsextrakt. Ta några glas dagligen av den!

Som ett exempel av tall i poesi, vill jag låna några strofer ur Verner von Heidenstams målande dikt om Tiveden:

”Hör furornas dova sorgemusik
med förstämda trummor och tubor i moll,
med blåkullahymn med suckar och skrik
i ödemarken diktad av troll!”

Olika slags tallar i min tankevärld:

Martall,
du är urtyp på seghet. Vanligen ser det ut att du gamla träd har robusta grenar med många förgreningar. Du växer gärna vid stränder, där du har vajat årtiondes tid i kall snålblåst och har vunnit genom att streta emot. Du är havsstrandens senior. Jag minns dig från Hangöudde där du växer talrikt längs långa sandstränder!

Fura,
du är urtyp för den sköna tallen. Du är också gammal, till och med urgammal. Du är våra skogars erövrare från söder upp till nord i Lappland, du är det sista av träd som trivs där uppe! Du trivs ännu trots att alla andra träd har försvunnit i yttersta norden! Du själv är av finaste musik, skogssymfoni! Vi sjunger om dig, du susar ännu i våra urskogar i Karelen!

Torrfura,
upprätt torkad fura, grå, livlös. Står stadigt, blickstilla, ståtligt, erfaren, mycket upplevt, tålt! Ett minnesmärke av förgången glanstid, jag hyser respekt när jag möter dig, du står i ödemark som en fyr, på ett kärr är du ofta alldeles allena, innan någon rovfågel landar på din gren, en örn!

Pinje
är en tallsläktets representant som växer på sandmarker i Medelhavsområdet. Där har jag , ”en flyttfågel även”, gjort pinjens bekantskap under mina vinterflyttar på mina favoritstränder. Pinjens krona av barrtäckta grenar är paraplyformad. Det ger den sin karaktär och skönhet. Pinjens kottar är större än vanliga tallkottar. Av kotten får man pinjenötter. Ur en enda kotte kan man få 50 nötter! Nötter används till bakverk, sallader och är en av ingredienserna i berömd pesto från Genua. Vad mest spännande att de är afrodisiaka! De har fått sitt namn från Afrodites, från kärleksdrottningen. Detta kärleks naturläkemedel stimulerar kärleksdrift!

För att slutföra min text kom jag ihåg ännu ett par minnen bundna till tallar.

Som yngre vuxen på 1950 - talet var jag intresserad av zoologi många års tid och ringmärkte fåglar. Fiskgjusen hade sitt bo i tallkrona. Fågelungar låg i sitt bo. När jag till slut med hjälp av mina stolpkängor lyckades göra intrång i deras stora bo uppbyggd av ris märkte jag dem med en ring av aluminium i deras ben. Då upplevde jag vad det betydde att dingla mellan jord och himmel!

Ännu en annan liten historia om tall. Åren omkring 1960 - talet var mitt intresse rallykörning. 1961 deltog jag i ”Tusensjöarnas rally”. Under en snabbsträcka skedde en liten olycka. Jag förlorade kontrollen över min bil i en större hastighet och kraschade med en tall! Min tävling var över. Mina kompisar döpte mig till en TALLSTEKEL! Rallyt var inte över definitivt då men när jag gifte mig, kungjorde min kära att nu måste du välja mellan mig och rally! Det blev henne!

© Heikki Hellman 2014-01-14
Prosa (Kortnovell) av Heikki Hellman
Läst 1841 gånger och applåderad av 23 personer
Publicerad 2014-01-14 17:52Bookmark and Share


  barbazooia_
Jag älskar träd! Och jag tycker om människor som förstår deras storhet. Kommer att gå tillbaka till denna text när jag behöver bli påmind om att sådana kloka faktiskt finns.
2014-01-21

  HelenaW
Du skriver så vackert om tallen som jag aldrig kan se mig mätt på. Att vandra i en tallmo, se solen lysa igenom grenverken, barken som blir gyllene av solljuset. Tack för denna text, bokmärke givetvis!
2014-01-21

  axveronika
Vilken härlig hommage till en av våra slitstarka vänner i växternas rike
2014-01-19

  Linda CH VIP
Nu hade jag tid att läsa hela din lärorika betraktelse över tallen. Gillar det personliga avslutet i din fina text!
2014-01-17

  Beatriz Quevedo de Hansen VIP
Tack för en text med både fakta, kunskap och kärlek till skogens ståtliga furor!
2014-01-17

  Nina.H
Att läsa dina verk ger både kunskap och
nöje! Jag tackar för att du delar med dig
av din kunskap på ett sådant vackert sätt!
Du hade varit en strålande biologilärare!!
Kanske du skulle kunna författa lite även
om björken som har många traditionella
rötter både i Sverige och Finland.. det vore
trevligt att läsa, som den naturälskare jag är..

2014-01-16

  ResenärGenomLivet
Det var fina ord om ett ståtligt träd...
2014-01-16

  Chawa VIP
Fin novell om tallen! Jag älskar alla träd och deras lugnande själsväsen!
2014-01-15

  Rozsi.kovacs

Tack för din beskrivning om
tallens histora som får ett härligt
liv...
2014-01-15

  Bo Himmelsbåge
Grattis till uppmärksamheten o mest bokmärkt denna vecka!
2014-01-15

  Bo Himmelsbåge
En intressant, roande o lärorik text om vårt mångsidiga träd, tallen!

Sparar!

Tack Heikki!
2014-01-15

  Palett
Intressant och upplysand
2014-01-15

  Bibbi VIP
Tack för detta värdefulla!
2014-01-14

  Bibbi VIP
Grattis till placeringen "MEST BOKMÄRKTA DENNA VECKA"!
2014-01-14

  M M Mannheim VIP
Även en liggande tall är en mäktig tall.
2014-01-14

  Ponkla
Först tänkte jag, ''wall of text'', men fortsatte läsa och var intressant att få veta mer om tallen, tack!
Skämt åsido, idag berättas det mer om vem som har ''tallat'' på vem osv.
2014-01-14

  walborg
Text full av kunskap och anektdoter och synminnen för min del av Pekka Halonens vintertallar
2014-01-14

    ej medlem längre
In a proud and regal line
stands a giant of a pine
addressing oaks and spruces
of the mighty hight he uses
to catch the eye of mine
knowing he is more than fine
2014-01-14

  Jan Widströmer VIP
Född på småländska höglandet och uppväxt där förstår jag väl barrskogens skönhet. Tallen förtjänar att uppmärksammas som vacker. Här på västkusten där jag bor nu, inte alltid så resliga stammar som där, utan ofta mera av martallstyp. Din beskrivning täcker upp det mesta som behöver sägas av uppskattning.
2014-01-14

    ej medlem längre
Mycket fint att läsa din skrift om tallen, våra fina träd i skogen är mycket värdefulla, inte minst för skönhetens och den avstressande verkans skull. Vistelse bland träd och skog är ju terapi för utbrända.
2014-01-14

  Ida-Marianne
Intressant text!
Meddelar att jag har en älsklingstall som står uppe på höjden av en stor och kämpig backe. Den tallen är oftast målet för mina promenader och den brukar få en kram när jag orkat gå ända dit... :-) Tallen hjälper mig att behålla min styrka.
Många människor älskar tallar.
2014-01-14
  > Nästa text
< Föregående

Heikki Hellman
Heikki Hellman