Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Vem är du, jag är


Svarta Fåret II

Svart får eller en bagge numera

Presis som en kung ärvde jag titeln

Men hade jag varit jag

Om inte..












(*)
Svart får är ett talesätt för en syndabock inom en familj eller en grupp eller samhället.

Uttrycket är baserat på en gammal historia om "det svarta fåret": Alla de andra fåren har vit ull men det svarta fåret har svart ull och blir därför utfryst.

De svarta fåren behöver inte vara problempersoner i sig. Det som gör dem till problempersoner är kanske att de är det yngsta (eller äldsta) syskonet i en problemfamilj. Då familjen kanske har stora problem av olika anledningar så utser de då en syndabock som det egentligen inte behöver vara något större fel på från början. Fenomenet skapar nästan uteslutande en ond cirkel och sen när det svarta fåret börjar skolan blir han/hon nästan alltid mobbad eller utfryst sen fortsätter den onda cirkeln upp i vuxenlivet då personen kanske inte kommer in på en fest på helt ogrundad anledning eller inte får ett jobb. När man är vuxen ligger dock i de flesta fallen bollen hos den utsatte, men oftast har man ett beteende som ändå orsakar att människor undviker dem, men blir man bara medveten om fenomenet så kan alla möjliga svåra fall lösas. Texten är från Wikipedia..




Bunden vers av Federico Romano
Läst 225 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2014-04-09 19:15



Bookmark and Share


  Lars Hedlin
Mycke tbra insiktsfulla tankegångar här!
2014-04-11

  Ninananonia VIP
Väcker tankar..
2014-04-11
  > Nästa text
< Föregående

Federico Romano
Federico Romano