Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Det absolut vanligaste och mest allvarliga fel vi kan göra när vi ska möta en människa som befinner sig i sorg är att säga - Jag förstår hur du känner dig! Sorg är nämligen en subjektiv upplevelse!


Dina erfarenheter kan ej någonsin ...

... bli mina erfarenheter ...

Inte ens 
om vi ernått dessa erfarenheter
tillsammans ...

Än mindre 
om vi upplevt dem
var för sig
under olika tidsperioder
och olika omständigheter
tidigare i våra skilda liv ...

Däremot kan
liknande erfarenheter
öka vår förmåga till
att kunna leva oss in i
och bättre förstå
det den andre erfarit
genom vad den upplevt
och genomlevt i sitt liv ...

Men dina erfarenheter
kan inte någonsin
bli desamma som mina
och heller ej
kan mina erfarenheter
någonsin vare sig 
vara eller bli
någonting som 
kan matcha dina ...

Att försöka 
jämföra
och likställa
någon annans erfarenheter
med sina egna
är inte någonting särdeles
fördelaktigt
eller något som
gagnar
vare sig en själv
eller den man 
jämför med ...

Ty det leder 
ofrånkomligen 
förr eller senare till
att det som från början
syftade till att finna
gemensamma beröringspunkter
vare sig man det vill eller ej
istället blir till 
en direkt eller indirekt 
tävling om vem som 
erfarit mest, känt mest
vunnit eller förlorat mest
och så vidare
i all oändlighet ...

... eller kanske snarare
tills endera väljer att retirera
ut ur den ofrivilligt uppkomna tävlingen
för att få komma till ett avslut ...

Rekommenderar än en gång
www.sorg.se
där du finner en synnerligen bra

självhandledningsbok om Sorgbearbetning
vilken tagits fram av
Svenska Sorgbearbetnings Institutet

Om du känner igen dig i ovanstående 
förmedlade budskap
är denna bok något jag rekommenderar dig
att köpa och läsa 
för såväl din egen skull
som för den vars erfarenheter du 
känner att du vill finna beröringspunkter med ...

Att den är en utmärkt handledning
även i traditionell sorgbearbetning 
typ sådan som vi alla någon gång
eller snarare flera gånger i våra liv
obevekligen tvingas till att gå igenom,
är någonting  jag också vill understryka ...





Övriga genrer (Drama/Dialog) av Peter Stjerngrim VIP
Läst 264 gånger och applåderad av 8 personer
Publicerad 2014-04-27 04:25



Bookmark and Share


  ResenärGenomLivet VIP
Tack för ett bra tips...det kan man säkert behöva någon gång...
2014-05-01

    ej medlem längre
Detta har jag tänkt en hel del på. Det kan i värsta fall kännas som ett hån om nån säger så.

Det kan bli svårt. Jag brukar nog säga nåt om att jag också haft smärtsamma upplevelser och vet hur djup en sorg kan vara.
2014-04-30
  > Nästa text
< Föregående

Peter Stjerngrim
Peter Stjerngrim VIP