Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Hoppas många läser dessa rader och låter det jag förmedlar få sjunka in ända in ...


Tänk om vi ägnade lika mycket tid ...

... åt att dokumentera
vår egen samtid
här och nu ...

... som vi ägnar
oss åt att söka finna ut,
utforska, återskapa
och levandegöra 
tidigare generationers liv
vår historia, förhistoria
forntid och längre bak tiden än så ...

Tyvärr handlar det mesta idag
om antingen eller
svart eller vitt
inte någonsin både ock ...

Förutom i undantagsfall
och då på grund av obetänksamhet
klantighet eller rent misstag ...

Önskar fler fick lära sig
hur viktigt det är 
att lära av historien
såväl vår samtida, 
närliggande som
förhistoria ...

... Inte bara de senaste 
100 - 300 åren 
utan hela mänsklighetens historia
med dess samhällsbildningar
kulturer, maktcentra, imperier
och dessas utveckling, stagnation
med åtföljande obevekligt revolverande förfall ...

... Men så ock hur någonting nytt eller gammalt
tar över där det föregående tagit slut ...

- Ty förutan kunskap och insikt om 
det som varit men ej längre är
och som nu historien hör till  ...

... spelar det ingen roll 
hur mycket gott och bättre
inför framtiden
vi önskar och vill ...


Du må om det jag här förmedla
tycka och tänka precis vad du vill
men förutan insikt om hur du 
kommit att bli den du är idag
och hur det samhälle du lever i
utvecklats till det du upplever att det är ...

... så har du ingen möjlighet 
att verkligen förstå vad som händer
här och nu i ditt eget liv i synnerhet
speciellt med avseende på hur
du relaterar till och påverkar 
din omvärld i allmänhet ...

Förr i tiden 
benämnde man denna kombination
av utbildning, tradition, erfarenhet
och insikt tillsammans i förening
av såväl oförstånd som samförstånd ...

... bildning ...

- Eller det något fattigare begreppet
som blivit så på grund av att det missbrukats
lite väl mycket under ett antal decenier ...

... allmänbildning ...

Bildning är ett underskattat begrepp
vars innehålls innebörd och mening
behöver vårdas, utvecklas och värdesättas
i inte blott ljuv utan snarare 
nödvändig förening ...




Övriga genrer (Drama/Dialog) av Peter Stjerngrim VIP
Läst 125 gånger och applåderad av 15 personer
Publicerad 2014-06-04 06:02



Bookmark and Share


    ej medlem längre
Historia är ett viktigt och mycket intressant ämne som man aldrig lär för mycket av. Vi kan aldrig fatta vad våra förfäder har gått igenom av fattigdom och svält utan annan möjlighet än att klara sig själv.
2014-06-04
  > Nästa text
< Föregående

Peter Stjerngrim
Peter Stjerngrim VIP