Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

judinna men inte troende

Linn blev bjuden på festen, men kom inte,
trots att det nästan var en order.
Hon hade annat för sig än att förlusta sig,
tänkte Lukas, som också var inbjuden,
men inte utan huvudbry.
Häromdagen läste han Esters bok
och undrar hur hon mår.
"Om jag funnit nåd för konungens ögon
och det täckes konungen att bevilja min bön
och uppfylla min begäran."
I Adar på trettonde dagen i tolfte månaden
skall vårt svärd falla. (böneutrop om att hon ska gå på festen
för att berätta)
Att se Haman och hans rätta ansikte
och vad han gör mot judarna.
Deras ödeslott har nu blivit överfall
och andra onda anslag förvisso utan tillhygge.
Men han är ju fastbunden i kyrkklockan.
I hennes lundastad var det många som levde livet
i sus och dus, men hon hade andra planer för sig själv.
Då är det inte hennes värdighet hon talar om
utan hennes livsmening.
När liljan står på bordet börjar bladen vissna
på ett sekteristiskt sätt.
Hon är judinna, men lever inte i enlighet med
det folkets traditioner även om hon har en tro.
Inte på en Gud däremot på sig själv.
På det viset är hon en udda personlighet
utan någon direkt vilja till någon religiös tillhörighet.
Hon framför krigets budskap, men vill ha
skönhet och lycka, som för henne är ekvivalent
med lugn och ro eller arbetsro och livskvalitet.
Hon joggar runt sjön och tvagar sig sedan i
det rena sjövattnet och kommer då att tänka på
pur som i purimsdagarna.
Jungfrudagarna har hon genomlevt.
Och paradisisk kärlek väntar henne.
Hon önskar, att Lukas vore där, som skulle
kunna borsta henne så skönt på ryggen.






Prosa av Annika Persson
Läst 206 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2014-08-22 16:47



Bookmark and Share


  Larz Gustafsson VIP
Jag tillhör Jesus
2014-08-22

  Annika Persson
Jag tillhör den protestantiska kyrkan, om du nu vill veta det.
2014-08-22

  Larz Gustafsson VIP
Det finns bara en dödssynd.
Är du romersk katolik?
Skärselden saknar stöd i Bibeln.
Varför har du valt just en judinna?

2014-08-22

  Annika Persson
Nej, det menar jag inte. Alla människor som har en strävan
och är giriga, t ex konstnärer som vill utvecklas i sitt skrivande
är krigiska i sin strävan. Skärseld har med lidande att göra
för att komma över till andra sidan. karaktären är judinna,
men inte troende förutom på sig själv och sina ideal.
Otrevlig karaktär? Begår hon en av de sju dödssynderna?

2014-08-22

  Larz Gustafsson VIP
Så du menar alltså att alla som har en tro på Gud är krigiska medan alla som är introverta navelskådare är fredliga?'
Dessutom har skärselden inget med judendom att göra. Den är en katolsk uppfinning och en villolära.
2014-08-22
  > Nästa text
< Föregående

Annika Persson
Annika Persson