Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Om världen är allt som är fallet

Om världen är allt som är fallet
måste man först förklara vad världen är.

Oändliga massiv med land, öknar, hav, berg, sjöar och skogar.
En salig, bisarr blandning med folk.
En geometrisk värld består av milsvida arealer
och decimaler för naturvetenskapen.

En värld är allmängiltig i sin omätliga mätbarhet
och ytterst enskild i dess påtaglighet, att den känns,
berör och upplevs.

Mellan synlighet och osynlighet rör sig elementen,
historiskt med tidens flöde förblir världen materia -

mer än materia: fallet
som en rymd är.

Världen är natur och tid
liv som att vara en människa
sorla, porla, lägga upp foten på soffstödet
en stund och vila efter lite arbete.

Humor, är inte världen humor, helst inte.
Torg är så trista.

En buske vid torget bär på hemligheter.
Giftiga bär. "Ät inte bären", ropar en moder.
Det gör ingen heller, inte ens ekorrarna.
Sedan säger hon: "Nu får det räcka. Någon nivå
får det allt vara." Modern och barnet skulle vilja säga
ifrån, men ingen av de fallna lyssnar ordentligt.
De kan inte.

De lyser, skrumpnar och faller av grönskan.
Det är världen och fakta.

- är allt som är fallet
när det som inte syns plötsligt blir synligt
och mellanrummen ska fyllas

av det som jag bestämmer
språk och liv

liknelser från en tunna med...

badvatten
borsta mig på ryggen
med tvål

När världen är fallet kan man försöka vara lite rolig,
ett garv bara.




Prosa av Annika Persson
Läst 438 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2018-12-04 18:16



Bookmark and Share


  Paradisfågeln
i fallet kan man ana kättingarna som förbinder allt levande till samma materias mittpunkt.
Tack för texten! Blev inspirerad =)
2018-12-04

  Larz Gustafsson VIP
Världen är fallen.
2018-12-04

  Nanna X
Fin text. De flesta torg är verkligen trista.
2018-12-04
  > Nästa text
< Föregående

Annika Persson
Annika Persson