Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Foto ur författarens arkiv.


VALLMO

Du sensommarens yppigt röda,
tunna, silkespappersliknande
blomma,
jag känner dragning till dig!

Din stora blomma sitter
längst upp på lång, hårig stjälk
Din färg kan vara lila, vit, gul, orange,
men i röd är du som vackrast!

Du föddes en gång i Mesopotamien
redan 5000 år före Kristi födelse.
Du har varit alltid mycket älskad
du har påträffats även i egyptiska gravar.

Utöver din skönhet är du omtyckt som nyttoväxt.
Du används som krydda ovanpå bröd,
som ett milt lugnande medel.
Din mjölksaft innehäller narkotika, morfin, codein.

I Storbritannien under dagarna kring den 11 november
bärs en röd eller vit vallmo av papper
i kavajslaget som en påminnelse
om de som stupade i världskrigen.

© Heikki Hellman 2014-09-05




Fri vers av Heikki Hellman
Läst 321 gånger och applåderad av 19 personer
Publicerad 2014-09-05 18:10



Bookmark and Share


  Ljusletaren
En av mina favvoblommor!
Tack för denna hyllning till blomman + för ett bättre vetande om blomman också/ kram
2014-09-30

  ResenärGenomLivet VIP
Håller med dej...de röda är vackrast... och tänk så mycket det finns i naturen som vi kan ha nytta av...
2014-09-08

  Connie
Otroligt vackert beskrivet!
2014-09-07

  Lena Själsöga Keijser
vallmo skimrar vid din ömsinta stämmas berörelse
2014-09-07

    ej medlem längre
Känslig hand skriver så här fint

medmänskligt sinne öppnar läsarens dito för begrundan och tacksamhet
2014-09-06

  Bibbi VIP
Grattis till placeringen!
2014-09-06

  Bibbi VIP
Intressant läsning.
2014-09-06

  walborg
Härlig läsning
2014-09-05

    ej medlem längre
Fint diktat om vallmon.
Det finns vildväxande opievallmo som kommer upp i rabatterna, undrar om det är sådana som kommit med munkarna en gång i tiden och fröar sig...
2014-09-05

  Beatriz Quevedo de Hansen VIP
Tack för en härlig och innehållsrik text! Vacker bild!
2014-09-05

  Eva Langrath VIP
Fint och lärorikt om den vackra vallmon
2014-09-05

  Maj-Lis VIP
Lärorik text...om den vackra vallmoblomman
2014-09-05

  Palett
En fin bild till din intressanta text om den vackra vallmon.
2014-09-05
  > Nästa text
< Föregående

Heikki Hellman
Heikki Hellman