Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

HÖSTVÄDER

Sommarens vackra väder och värme
är enbart ett minne.
Temperaturen faller sakta men säkert,
men studsar ännu klart.
Simstrands vatten blir kallare
sjövatten snabbare än havs.
Nu nätt och jämnt tio grader
snart skallrar tänderna medan man doppar sig!
Solen tittar fram bara tillfälligt bakom moln.
Mot årets slut är det allt mera mulet.
Kampen mellan höst och vinter pågår. .
Då höstens färgprakt är över
börjar växlande sämre väder,
eller är det en smaksak?
En bitsk skir höstmorgon är en lycka.
När det blir kallare och senare en kyla
med regn och vindar,
hundväder och duggregn
är senhöstens utbud som bäst.
Då det regnar och blåser mer eller mindre
friskt och himlen är täckt,
står regnet som spön i backen.
Ofta blixtrande och ljugande kompar regn.
Skapelsen visar sin styrka och häver sig,
vi är en minimal faktor, statister, åskådare,
vi försöker att sätta i skick vad vi kan
efter naturkrafternas drama.
Att återuppbygga kan ta länge,
efter långvariga spöregn eller stormvindar
som fäller stora träd till och med en hel skog,
kanske sliter hustak i stycken.
Snart kommer dimhöljda dagar,
därefter kanske några vackra soliga dagar,
sen nattfrost, farliga isiga vägytor, svart is.
Om en stund undrar vi över det första snöfallet,
vinterns vithet skymtar,
då novembers beckmörker får snötäcket,
julljus tänds, ljus i mörkret och i sinnen!

© Heikki Hellman 2014-10-03




Fri vers av Heikki Hellman
Läst 237 gånger och applåderad av 9 personer
Publicerad 2014-10-04 03:28



Bookmark and Share


    maija tuori

on edessä pitkä pimeä syksy ,mutta miten voitais nauttia kevään valosta ,jos emme oltais käyty läpi pimeyttä !muistuttaa että niinhän se on ihmiselämmässäkin! textisi voi tulkita monella tavalla !
ja silloinhan runo on hyvä !
2014-10-04

  Palett
Din fina text manar fram bilder av vildheten i elementens uttryck och förespråkar vad som väntar oss i vintermörkret. Ljus finns dock !
2014-10-04

  walborg
förberedande ord inför julens löftesrika ljus i mörkret
2014-10-04

    ej medlem längre
Du startar en längtan efter detta drama som bjuder oss till ett för evigt föränderligt skådespel varje år, tack för god läsning till min frukost!
2014-10-04

  Marita Ohlquist VIP
Bra skrivet!
2014-10-04

    ej medlem längre
Nu är ingen trevlig tid att vänta några veckor framöver, så trist när dagarna blir kortare och mörkare. Och mera vad som kan hända som fint beskrivs här...
2014-10-04
  > Nästa text
< Föregående

Heikki Hellman
Heikki Hellman