Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
En hyllning till de två amerikanerna som vid OS i México 1968 inte bara tog medaljer utan också stod upp för rättvisan och mot förtrycket av de svarta i USA .


Tribut till John Carlos och Tommie Smith

Flaggorna där i vinden
en helig olympisk symbol
människor på läktaren
och ett hejdundrande vrål
Tvåhundrameters löpning
final på ett spännande lopp
nu skulle två amerikaner
på rasismen sätta stopp

De sprang för världen
och för idrottens moral
för frihetens seger
världens blickar de stal
Två svarta män
sprang för en hel nation
en seger för sporten
och för frihetens ton

Den dagen i México city
blev spännande och lång
mänskliga rättigheter
i de svartas frihetssång

Så steg stjärnbaneret
i den olympiska byn
en prispallsceremoni
och en eldslåga mot skyn
De skulle bli prisade
för löpningen på banan
en hyllning för segern
vid den olympiska fanan

Han hette John Carlos
och tävlade för sitt land
han fick bronsmedaljen
och höjde upp sin hand
Hans vän Tommie Smith
vinnaren följde hans spår
de förde upp kampen
till förtryckets många år

Den dagen i México city
blev spännande och lång
mänskliga rättigheter
i de svartas frihetssång

(Copyright © ULJO)




Bunden vers (Rim) av ULJO
Läst 722 gånger och applåderad av 8 personer
Publicerad 2014-10-11 00:40



Bookmark and Share


  anits VIP
En mycket bra påminnelse!
2014-10-14

  Eva Helene VIP
Värt att påminnas om, bra!
2014-10-13

  Engel
Två nävar i skyn.
Tänk att de är så få, dessa modiga människor.
2014-10-13

  Lars Hedlin
Bra och starkt
2014-10-11

  Marita Ohlquist VIP
Aldrig att förglömma!
En tyst gest som påverkade världen.
2014-10-11

  louisegirl
Jättefint skaldat!
2014-10-11

  Jeflea Norma, Diana. VIP
Tack för en mycket fin och känslosam text.
2014-10-11

  Eliza-69
Mycket fina rader bra
2014-10-11

    ej medlem längre
Ja nog minns man denna spektakulära händelse. Fint att du belyser de svartas rättigheter på det här viset. Dels ur ett historieperspektiv men även som ett fint poetiskt alster och det på ett sätt som du verkligen behärskar.
2014-10-11
  > Nästa text
< Föregående

ULJO
ULJO