Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

En stackares jul

Nu faller flingor stilla
i mörk decembernatt
rummets enda värme
är hennes svarta katt
julen står för dörren
och pengarna är slut
pappa köpte julsprit
för det var mest akut

En docka hon vill ha
och att mor är snäll
önskningar i juletid
slippa stryk och skäll
skinka på köksbordet
och inte starka drinkar
att han med skägget
drar förbi och vinkar

Hon önskar tända ljus
en julgran som lyser
och ved i öppna spisen
så kroppen inte fryser
en jul utan alkohol
är hennes stora dröm
omsorg från de sina
kärlek mjuk och öm

Nu faller flingor stilla
juldagsmorgon är här
flaskorna är tomma
ett enda stort besvär
höga rop från köket
mamma ligger slagen
flickan där i sängen
vill sova över dagen

Hon önskade sig bara
en alldeles riktig jul
frid och gemenskap
i hemmets enkla skjul
men annat det blev
så tårarna fick rulla
flickan djupt bedrövad
då föräldrarna är fulla

(Copyright © ULJO)




Bunden vers (Rim) av ULJO
Läst 650 gånger och applåderad av 14 personer
Publicerad 2014-12-06 15:36



Bookmark and Share


  Magica VIP
Starkt berörande text!
2014-12-15

    ej medlem längre
Stark text ULJO! Tyvärr ser julen ut just så här på många platser i vårt avlånga land.


2014-12-07

  ResenärGenomLivet VIP
Denna dikt berör mycket...
2014-12-07

    ej medlem längre
Starkt berörande är dina ord, en vit jul ute och inne kan ändå fyllas av glädje.
2014-12-07

  louisegirl
Griper tag i mitt hjärta..
Mycket vackert skrivet
Bokmärke!
2014-12-07

  Ingrid Trolle
Djupt berörande
och upprörande att
tänka på alla de barn
vars vardag och särskilt
jul är så sorglig
2014-12-06

  Eva Helene VIP
Nej, julen är inte den idyll som den ofta utmålas som, tvärtom. Bra att du lyfter fram detta i din mycket läsvärda text!
2014-12-06

  Stjärnöga
Åh en så starkt
berörande och vacker
text
En sådan jul
ingen skulle behöva
uppleva
allra minst
ett litet oskyldigt barn
som är värd all
kärlek i världen
2014-12-06

    ej medlem längre
Alltför många barn får aldrig uppleva julen som en glad och ljus högtid.
Dina ord ruskar om.
2014-12-06

  Kjell Åhsberg
En stark tankeöppnare som fler borde ta del av. En jul kan tyvärr se ut på många olika sätt. Alla är inte bra.
Fint rimmat.
2014-12-06

  Marita Ohlquist VIP
Bra text!
Det är många barn som aldrig uppleva en jul i lugn och harmoni.
2014-12-06

  Teresia Ridell
Mycket stark dikt med ett djup och en innebörd som jag önskar alla som har barn, skulle ta till sig. En vit jul, är barnens rättighet. Och då snackar vi inte om snö, som är ett önskemål.Här hemma håller vi en vit jul. I bästa fall även vitt utomhus.
2014-12-06

  Respons VIP
Verkar tyvärr vara en verklighet för många barn. Bra diktat!
2014-12-06

    ej medlem längre
Ja julen är sorglig för många barn. Särkilt i missbrukarfamiljer. Du berör djupt med denna fantastiska text.
2014-12-06
  > Nästa text
< Föregående

ULJO
ULJO